Karzai valib Afganistani

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hamid Karzai
Hamid Karzai Foto: AFP / Scanpix

Kuni möödunud nädalani ei räägitud Afganistani presidendivalimistega seoses eriti, kes need võita võiks. Probleemiks oli pigem see, kas praegune president Hamid Karzai korjab vajamineva rohkem kui 50 protsendi valijate toetuse esimeses ringis või läheb vaja ka teist.


Lääs ladus välja rahapakid ja lisaväed ning eeldas, et peab afgaani rahva demokraatlikult väljendatud soovina vastu võtma veel viis aastat Karzaid, kes sõbrustab järjest avalikumalt ka kohalike tippkorruptantide ja kõrilõikajatega.



Esimeste 20. augustil antud häälte ülelugemine aga näitas, et mitte ainult läänel, vaid ka vähestel nina kodunt välja pistnud afgaani valijail on Karzaist villand ja talle on tekkinud tõsine rivaal Afganistani endise välisministri Abdullah Abdullah näol.



Nüüd näib, et lääs ei saa Karzaid siiski mitte afgaani rahva demokraatliku valikuna, vaid mehe enda initsiatiivil, sest ta ei viitsi teise vooruga riskida ja modifitseerib häälte võltsimise meetodil valimistulemuse kohe endale sobivaks.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles