Juhtkiri: kas jalad põhjas?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus jätkab kukkumist.
Majandus jätkab kukkumist. Foto: Lennart Rikk

Valitsuse asi on hoida Eesti usaldusväärsust


Eile avaldatud teise kvartali sisemajanduse kogutoodangu (SKT) langus 16,6 protsenti võrreldes eelmise aasta sama ajaga on muljetavaldav kõlavate epiteetidetagi. Samas võime võrreldes esimese kvartaliga rääkida languse pidurdumisest ja eksperdid ennustavad, et langus peatub selle aasta teises pooles.



Küsimusi on sellegipoolest mitmeid. Eestil on kaks väga suurt muret, millele leevendust ootame ja lahendust vajame – tööpuudus ja riigisektori kulud.



Riigi ja kohalike omavalitsuste eelarvete kärpimisvajadus ei kaoks paraku ka siis, kui SKT sööstaks hoogsalt üles. Maksustamise reeglite tõttu jõuab raha riigi ja omavalitsuste kassadesse mõnevõrra hiljem kui toodang kasvama hakkab. Sõltuvalt maksuliigist kestab viitaeg kuust või paarist enam kui aastani. Igal juhul on riigisektori kulude uuele ja mõistagi kurvastavalt madalale tasemele viimine vajalik.



Alternatiiv on võlgu elamine, mis omakorda tähendab, et eurot kindlasti ei tule ja terve Eesti kaotab usaldusväärsust. Mõlemad tulemused tähendaksid kallimat laenuraha ja vähem välisinvesteeringuid, mis vähendavad majanduskasvu võimalust.



Riigi asi on jätkata valitud teel ehk püüda selle poole, et riigi enda ning omavalitsuste eelarvete puudujääk oleks väiksem kui Maastrichti reeglitega seatud kolm protsenti.


Tööpuuduse küsimusele pole ühest vastust. Sageli hoiatatakse, et majanduskasvu algus ei pruugi kohe tähendada töökohtade arvu kasvu. Esmalt suurendatakse olemasolevate töökohtade koormust ja rakendatakse neid, kes on olnud mõnda aega osalisel tööl või sundpuhkusel. Nii juhtub see siis, kui olemasolevad ettevõtted saavad uusi tellimusi ja kosuvad. Ent kui majandusse tuleb uusi investeeringuid, asutatakse täiesti uusi ettevõtteid, siis luuakse ju ka uusi töökohti. Nõnda ongi tööpuuduse süvenemine hoolimata kasvu algusest pigem arvestatava tõenäosusega risk kui vältimatult teostuv stsenaarium.



Ettevõtjate jaoks on üks olulisemaid küsimusi uute investeeringute ajastamine. Positiivne ja julgustav märk on varem Elcoteqile kuulunud tehase jätkamine, alates eilsest pidulikult Ericsoni värvides. Esiteks võib-arvata, et ise oma lõpptoodangut müüva ettevõtte tehas on stabiilsem kui teistega lepingu pärast konkureeriv allhankija. Teiseks näitab see usku, et Eestis on mõistlik toota – Ericson oleks võinud oma tootmise kolida ju ka mõnda teise riiki. Kolmandaks on just tootmisettevõtted need, mille ümber on võimalus ehitada teenustemajandust – iga eksportiv tootmisettevõte vajab üsna palju sellist, mida pakuvad teised ehitajatest advokaatideni, turvaettevõtetest komponentide allhankijateni.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles