Gallup: lahjad narkootikumid tuleks legaliseerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis levinud narkootikumid.
Eestis levinud narkootikumid. Foto: Peeter Langovits

Tänasele gallupiküsimusele «Kuidas peaks narkootikumide tarvitamise eest karistama?» vastas 69,4 protsenti, et lahjad narkootikumid tuleks hoopis legaliseerida.


26,4 protsenti olid aga arvamusel, et narkootikumide tarvitamise eest tuleks karistada võimalikult karmilt ning 4,2 protsenti leidis, et õigem oleks karistada leebelt: esmalt saata ravile ning inimesi harida.

Küsimusele vastas 683 inimest.

Eilsele gallupiküsimusele «Kas Eesti peaks narkootikumide tarvitamise karistamist leevendama?» vastas aga 79,4 protsenti, et seda ei tuleks teha, kuna see hukutaks Eesti ühiskonna.

13,5 protsenti vastanutest leidis, et lahjemad narkootikumid tuleks legaliseerida ning 7,1 protsenti, et rahumeelne narkootikumide tarvitamine ei peaks olema kriminaalkuritegu.

Küsimusele vastas 1813 inimest.

Tartu Ülikooli kriminaalõiguse professor Jaan Sootak ja liberaalse mõttekoja Vaba Ühiskonna Instituut juhataja Paul Vahur leiavad, et Eesti võiks hakata liikuma narkootikumide tarvitamise legaliseerimise suunas. See vähendaks Eestis ülekriminaliseeritust ja aitaks ühtlasi narkoprobleemiga tõhusamalt tegeleda.

Riigikohus leidis eelmisel nädalal, et narkojoove ei tõenda uimastitarvitamist, mistõttu ei saa näiteks «pilvespäi» autojuhtimises süüdi mõistetud noormeest karistada ühtlasi uimastitarvitamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles