Williams on minevik, film on tulevik

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kuulsate artistide maaletooja Peeter Rebane pürib meelelahutusärist filmitegijaks.
 

Kinosaal, filmi- ja videolevi, ööklubid, muusikute maaletoomine, kontsertide korraldamine, söögikohad, kinnisvara, Solarise keskus, kobarkino avamine, filmilavastamine, veinitootmine – see kõik on 19 aastat tagasi Sõpruse kinosaali rentimisest alguse saanud ja nüüdseks paljudeks eri tegevusteks kasvanud Peeter Rebase ärimaailm.

Ajalehed on kogu mitmekesisuse võtnud kokku tiitlisse «meelelahutus­ärimees». Täpsustuseks tuleb siiski öelda, et tegelikult on äris kaks võrdset partnerit, Peeter Rebase kõrval tema vanem vend Priit Rebane.

Avalikkuse jaoks on aga Peeter Rebane see nägu, kes toob meile Madonna ja Metallica, ehitab Sakala varemetele uue uhke kaubanduskeskuse ja võitleb Coca-Cola Plazaga kinokülastajate pärast. Täpselt nii oli ka äsja toimunud Robbie Williamsi kontserdiga –
Peeter Rebane andis intervjuusid, jagas kommentaare, poseeris fotograafidele. Ta ise pakub teistsuguse vaate. «Olgem ausad, minu roll on väike, see ongi käia tähtsa näoga ringi, tegeliku töö teevad teised,» räägib Rebane.

Igapäevases töös see nii ilmselt on, samas ei maksa ka liiga tagasihoidlik olla, sest kõige tähtsama – kontserdi korraldamise rahalise riski – võtavad ikkagi kaks venda. Robbie Williamsiga see riskivõtmine õnnestus ja kontsert jäi kasumisse. Mõnikord läheb aga teistmoodi.

Näiteks kümme aastat tagasi ostsid vennad Pühajärve Beach Party, ainult ühe korra said seda korraldada, tulemuseks oli hiigelkahjum ja võlgu maksti veel tükk aega. Tollane Õhtuleht kirjutas selle peale suure loo Rebaste äriimpeeriumi lõpust.

Praegu on see kõik minevik ja tegelikult on minevik ka tiitel «meelelahutusärimees». Sellest on küll kirjutatud, aga ilmselt mitte piisavalt teadvustatud, et Peeter Rebane on teinud oma tööelus suure muutuse. «90 protsenti minu ajast läheb filmide tegemisele, sinna läheb mu hing, see on ala, kus tahan areneda ja edasi minna,» ütleb ta. «Ülejäänud kümme protsenti on siis natuke konsulteerimist kontsertide ja mõnel teisel alal.»

Nii see vist ongi. Lähinädalad on täis Williamsi kontsertfilmi monteerimist, oktoobris sõidab Rebane Tiibetisse dokumentaalfilmi lõpetama, seejärel tuleb hakata kirjutama ajaloolise põnevusfilmi «4 päeva vabadust» stsenaariumi.

Peeter Rebane ei ole enam meelelahutusärimees, vaid filmitegija, lavastaja ja produtsent. «Mulle endale meeldib inglise termin film director, filmimeeskonna suunaja ja juhendaja,» täpsustab ta.
Just filmi pärast on Rebane hakanud oma meelelahutusäri koomale tõmbama.

Solarise kino müük, mille läbirääkimised praegu käivad, on üks näide. Rebane toob teise näitena oma kontserdikorraldusäris 50-protsendise osaluse müümise rahvusvahelisele meelelahutuskontsernile Live Nation.

«Pärast Solarise valmimist otsustasin, et uusi äriprojekte ei võta ning nüüd püüame tegevust koomale tõmmata ja erinevaid tegevusalasid maha müüa,» räägib Rebane. «Minu olevik ja tulevik on film.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles