Anna Põld: ikka targemate eeskujul

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Põld
Anna Põld Foto: Erakogu

Eelmisel reedel erariietes noorsoopolitseinikega Tallinnas alaealisi korrarikkujaid püüdes tõi Põhja prefektuuri Kesklinna politseijaoskonna noorsooteenistuse vanem Vitali Matvejev välja põhjuse, miks on vaja erariietes patrullida: kui politseinikud saabuksid alaealisi tabama patrullautoga ja tööriietes, oleks sigarett, mille pärast alaealine karistada saaks, juba siis prügikastis, kui politseinik autost välja astub.

Probleemil endal on aga mitu tahku. Avalikus kohas seaduse rikkumine annab märku noorte seaduskartmatusest, teisalt on tegemist ühiskonna soosiva suhtumise viljaga. Nagu ütles üks alkoholi tarvitanud alaealine noormees politseinikule – kõik joovad ju igal pool, tehke oma silmad lahti. Selle tähelepanekuga jäi politseinike fookus küll alaealistele, kuid noormehe mõtteavaldus oli igatpidi õigustatud.

Wismari pargis tabatud alaealiste seltskonnast vaid paarkümmend meetrit kaugemal istusid vahuveinist palju kangemat kraami tarvitavad mehed, kes oma käitumisega noorte tegevusele justkui heakskiitu pakkusid. On näiteid, kus alaealise lapsega koos saunas õlut juues või pidupäevadel pitsi kokku lüües on vanematel raske noomida alaealist, kes pärast peoõhtut alkoholipilvest ümbritsetuna elutoa diivanil magab.

Vanemlikku eeskuju andes on loodud teadmine alkoholi tarbimise normaalsusest. Vähemalt on alaealine saabunud koju omal jõul, mitte pole pidanud vanemad talle politseijaoskonda järele minema. Võib ju pimesi loota, et varjatud patustamine süvendab teadmist, et midagigi tehakse valesti. Ometigi tabasime reedeõhtuse patrulli käigus kaks alaealist, kes olid juba politseiregistrites tuttavad.

Ei tahaks uskuda, et noorel on meeldiv oma õhtut sisustada politseijaoskonnas kainenedes ja selgitusi andes, vanemaid suitsupakile või alkoholipudelile järele kutsudes, halvemal juhul turvakodusse sattudes. Arvud räägivad aga enda eest – kui keskmiselt tabatakse nädalas kümme alaealist korrarikkujat, siis suletud uste taga toimuv näitab probleemi tõsidust.

Seda ilmestab eelmise neljapäeva öösel (nädal aega tagasi) korteripeolt jaoskonda viidud 18 joobes alaealist. Politsei sõnul on väärteolt tabatud alaealine probleemi tagajärg, tähtis roll on täisealisel, kes alkoholi alaealisele ostis või müüs.

Probleemi kodutute süüks ajada oleks naiivne, sest enamik noortest saab oma meelemürgid muul viisil. Nii kaua kui on täisealisi, kes alaealistele meelemürke müüvad ja ostavad, oleks justkui silmakirjalik alaealistelt arukamat käitumist nõuda – on ju neilgi kombeks võtta õppust vanematelt ja targematelt

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles