Kas sellist Itaaliat me tahtsimegi?

Argo Ideon
, poliitika- ja majandusanalüütik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi Foto: A.Peegel

Kolmekordne Itaalia peaminister Silvio Berlusconi (76) küsis neljapäeva õhtul emotsionaalses telepöördumises: «Kas see on Itaalia, mida me armastame?»

Veteranpoliitik sisendas vaatajatele, et aktiivse karjääri lõpul tasutakse talle kätte aastakümnetepikkuse töö eest riigi ja rahva heaks. Mõistetakse süüdi ei millegi eest.

Samal päeval oli Itaalia ülemkohus avaldanud otsuse, mõistes Berlusconi lõplikult süüdi oma meediaimpeeriumiga Mediaset seotud maksupettuses, ning selle kuriteo eest langeb talle osaks nelja-aastane vanglakaristus.

Seda küll ainult vormiliselt, sest kolm aastat loeti kaetuks ühe ammuse amnestiaga ja järelejäänud aastakese peaks poliitik veetma koduarestis või ühiskondlikke töid tehes – oma vanuse tõttu. Itaalias oli varem vastu võetud seadus, mis ei luba eakaid kurjategijaid vanglasse saata. Selle võtsid vastu Berlusconi toetajad.

Kuluaarides kutsutakse seda ka «Previti seaduseks» – Cesare Previti on endine Itaalia kaitseminister, Berlusconi lähedane poliitiline liitlane. Ta mõisteti süüdi kohtunikele altkäemaksu andmise eest, kuid pääses türmist üksnes selle seaduse abil oma vanuse tõttu.

Berlusconi süüdimõistmisega kaasneb keeld riigiametis tegutseda, ent kui pikaks ajaks, peab ütlema madalama astme kohus. Praegu on ta täiesti vaba mees, teda kaitseb parlamendisaadiku puutumatus.

Berlusconi ei rutta saadikukohast loobuma, kuigi on aastaid tagasi ise telesaates kinnitanud, et maksude vältimise eest süüdi mõistetud poliitik peaks ametist lahkuma.

Berlusconi vastuoluline isik on otsekui lõikav noatera, mis jagab Itaalia ühiskonna leeridesse. Seda näitasid reedel ilmunud Itaalia ajalehed. Berlusconile lähedane, Milanos ilmuv parempoolne Libero avaldas esiküljel Berlusconi kujutise ja ainsa sõna: «Risorgerò»  («Ma tõusen taas»). Teine Berlusconit toetav leht Il Giornale teatas: «Berlusconi pole veel lõpetanud», nimetas otsust poliitiliseks ja kinnitas, et Berlusconi juhitav paremerakond Vabaduse Rahvas jääb ühtseks ning selle ministrid ei lahku valitsusest.

Traditsiooniliste parteide suhtes kriitiline, vasakpoolne ajaleht il Fatto Quotidiano pani eile esiküljele mossitava Berlusconi ühes pealdisega: «Kriminaal on süüdi mõistetud. Valitsus kõnnib nüüd nagu surnud mees.»

Itaalia valitsusliidu saatus ongi kohtuotsuse järelkajade võtmeküsimus. Itaalias on riigitüüril üpris habras koalitsioon, mis kujunes vaid seetõttu, et viimastel valimistel saatis tohutu edu «vanadele erakondadele» vastanduvat Viie Tähe Liikumist, mida juhib humorist ja blogija Beppe Grillo. Opositsioonijuht Grillo ise hindas Berlusconi kohtuotsust oma veebilehel sõnadega «see on nagu Berliini müüri langemine 1989. aastal».

Kas Itaalia valitsus suudab hoobist Berlusconile üle olla või langeb Euroopa Liidu suuruselt neljanda majandusega riik nüüd vinduvasse poliitilisse kriisi, ei jäta ükskõikseks ei Pariisi, Berliini, Brüsselit ega meidki siin põhja pool. Kõige vähem on eurotsoonil praegu tarvis veel üht, Itaalia-suurust abivajajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles