Johannes Lõhmus: monopolihirm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Lõhmus
Johannes Lõhmus Foto: SCANPIX

Nii nagu eestlased koonduvad üha enam Tallinna ja selle ümbrusesse, ähvardab ka kogu Tallinna peavoolukino ühe katuse alla kolida ning see tekitab segadust. Kas Solarisest saab Coca-Cola Plaza ja taas tekib kinomonopol? Kas piletihinnad tõusevad taas? Mis filme Tallinnas näitama hakatakse? Kas Artis koondub ka selle alla? Mida otsustab konkurentsiamet?


Selge see, et monopoli teke turumajanduslikus ühiskonnas teeb ärevaks, sest multiplekside seas kaob konkurents (pärast ühinemist kuuluks CC Plazale 72 protsenti) ning monopolil tekib vabadus vastavalt oma ärihuvidele piletihindadega mängida. Keegi teine peale nende ju  «Smurfe» ja  «Jääaegu» ei näita. Eestis pole 20 aastat nii palju kinos käidud kui praegu ning alles ju tõsteti hindu, kes keelab seda konkurentsitus äriõhkkonnas jälle teha?

Kinokett Forum Cinemas on lisaks filmide näitamisele neid levitanud alates aastast 1993 (alguses teise nime all) ning igal aastal on nende filmid olnud kõige populaarsemad (2012. aasta filmilevi esi-20s oli 11 Forumi filmi), Solaris tegeleb samal ajal kõigest kinoteenuse pakkumisega.

Ainult filme näidates ning näitamisõiguste eest pidevalt makstes ollakse peakonkurendist sõltuvuses ning paistab, et Solaris väsis seda mängu kaasa mängimast. CC Plaza peab aga oma impeeriumit kindlustama, sest varsti taasavab uksed Kosmos ja peale selle on tekkimas kinobuum kaubanduskeskustes.


Solarise-sõbrad ei tohiks karta, et nende lemmikkinos midagi väga muutub, sest programmid on kahel kinohiiul alati ühte sammu astunud. Seda loogikat järgides peaks Solarise keskuse filmiprogramm hoopis rikastuma ooperi, teatri ja balleti võrra.

Suurkinodest eraldi toimiva Artise ostmiseks pole keegi päringut teinud ning seega kinokomplekside ühinemine kaubanduskeskuse pisemat kino esialgu ei puuduta. Sügisel on seal tulemas hispaania filmide nädal ning rahulikuma Euroopa kino austajad võivad käe pulsilt ära võtta, sest Artis jääb suurkorporatsiooni haardest eemale.

Teravamaid elamusi pakuvad lahkete metseenide toel üles ehitatud Sõprus ja Katusekino, kellel on olnud aega end rahulikult üles ehitada ja publiku usaldus võita. Filmivalik on selline, et näiteks Sõpruse pime saal on ka soojal suvepäeval olnud päris täis. Ühiselt on hoovikinona laienetud Riiga ning sealne vastuvõtt on Sõpruse programmijuhi Tiina Savi sõnul olnud väga soe.

Sõna «monopol» ajab ühiskonna alati tagajalgadele, ent tegelikult on CC Plaza ja Solaris üsna sama asja ajanud ning nende ühinemisest võib viimase programm isegi rikastuda.


Riik peaks ainult hea seisma, et ei rikastutaks ülemäära ka publiku rahakoti arvel. Filmikunst on praegu populaarsem kui kunagi varem – jätame ta sedasi. Hetkel on suurkinod ootuse- ja väikekinod lootuseallikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles