Linnapeakandidaat

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi
Aleksei Navalnõi Foto: A.Peegel

Mõni tund pärast seda, kui Venemaa opositsiooniaktivist Aleksei Navalnõi neljapäeval süüdimõistva otsusega ja rauduskäsi Kirovi kohtusaalist lahkus, teatati, et ta on apellatsioonikohtu otsuseni vaba mees, ainult maalt ei tohi lahkuda, ning eile kutsuti teda juba Moskva linnapeakandidaatide eetriaja loosimisele.

Väljaande London Review of Books veebilehel võrdles produtsent Peter Pomerantsev toimuvat vene muinasjuttudega, kus kangelased peavad ekslema pilkases metsas täis ohtlikke olendeid ning saama kuidagi hakkama loogikavastaste ülesannetega. Metafoor paistab töötavat, sündmused arenevad meeletu kiirusega ning tundub, et Venemaa õigussüsteemi puhul ei saa keegi kindel olla, mis ootab järgmise kurvi taga – uus süüdimõistev otsus, vabadus või kanajalgadel majake.

16 miljoni rubla (375 000 eurot) metsafirma Kirovless vara väidetava omistamise eest karistuseks määratud viieaastase vabadusekaotuse rakendumisel poleks meest eemaldatud mitte ainult tänavu toimuvatelt Moskva linnapea valimistelt, ta oleks kindlas kohas ka 2018. aasta presidendivalimiste aegu.  

Kuigi 37-aastane Navalnõi on avaldanud soovi kunagi tõepoolest ka Venemaa presidendiks pürgida, on praegu fookuses Moskva linnapea valimised ning küsimus, kas ta saab ja tahab neil osaleda ja mis järgneb kohtuotsuse edasikaebamisele. Vabanemise järel kinnitas Navalnõi, et ei soovi olla manipuleeritav, kellele öeldakse kord, et tal pole siiski võimalik kandideerida, ning seejärel lastakse natukeseks vabadusse, et ta saaks küll osaleda, ent edulootused jäetakse napiks. Samas lubas ta, et valimiskampaania tuleb, aga kas boikottides või kandideerimist jätkates, sõltub juba edasistest sündmustest.

«See kõik toimub ainult selle pärast, et igaüks selles riigis tunneks mind kui meest, kes metsa varastas,» kommenteeris Navalnõi mõnda aega tagasi kogu protsessi tagamaid.

Läbiotsimised, vahistamised, mitmed süüdistused ja nüüd ka üks süüdimõistev otsus on taganud selle, et teda teatakse tõepoolest enam, ent siiski pigem kui Kremlile ohtlikku elementi, keda tahetakse ametlikust võimust eemale hoida.

On võimalik, et see kõik teeb temast moskvalaste jaoks senisest atraktiivsema linnapeakandidaadi ning tema poolt võivad sügisel hääletada ka need, kes seda varem poleks teinud.

Uuringuagentuuri Levada viimastel andmetel leiab 57 protsenti moskvalastest ning 44 protsenti kõigist venelastest, et Navalnõile esitatud süüdistused on Kremli koordineeritud poliitiline arveteklaarimine. Neljapäeva õhtul kogunesid tema toetuseks tuhanded inimesed Moskvas, Peterburis ning mitmes teises linnas.

Tagasi astunud Moskva linnapea Sergei Sobjanin, kes praegu on ametis kohusetäitjana ning samuti sügisel kandidaatide nimistus seisab, kommenteeris, et soovib nii Navalnõi kui kõigi teiste kandidaatide jätkuvat osalemist. Tähendab see siis Venemaa soovi valimisi demokraatlikumana näidata või on selle taga mõni muu trikk, näitab aeg.

Järjest enam kangelase staatusesse tõusev Navalnõi pole sealjuures mingi Loll-Ivan, kes kogemata õnne leiab. Ta on juuraharidusega suurepärane kõnepidaja, kes hoiab oma peamiselt noortest keskklassi linnainimestest koosnevate toetajatega pidevalt sidet sotsiaalmeedia vahendusel, kus esineb nii teravmeelsete kommentaaride kui üleskutsetega üheskoos korruptsiooni vastu astuda. Oma vabastamise eest tänas ta kõiki tänavatele kogunenud inimesi just Twitteri vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles