Juhtkiri: kes on Eesti rikkaim kirjanik?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kui mõni Eesti kirjanik saaks mõnelt miljonärilt kingiks summa, mis võrdub Tallinna linnapea 52 kuu brutopalgaga, siis peaksime plaksutama. Suurepärane, kui leiduks nii lahkeid metseene! Veebruaris kirjutasime Postimehes sellest, et anonüümseks jääda soovinud eestlasest annetaja toetas poole miljoni euroga pikkade traditsioonidega filosoofilise kirjanduse sarja «Avatud Eesti raamat».

 Professor Rein Veidemann kirjutas toona, et «500 000-eurone annetus on seni teadaolevalt suurim eraannetus eesti kultuurile.» Kuna tegu on tõlkesarjaga, arvutas Veidemann: kui üks raamat on keskmiselt 20 autoripoognat ja  autoripoogna tõlketasu on keskmiselt 300 eurot, saab selle summa eest välja anda 10 raamatut aastas peaaegu kümme aastat järjest. Olgu see annetus ja arvestused mainitud lihtsalt taustaks.

Mida me peaksime arvama sellest, kui Tallinna linnapea 52 kuu brutopalga jagu raha ei annetata loomingu eduks mitte ilmvõimuta kunstnikuhingele, vaid võimukale poliitikule – just nimelt Tallinna linnapeale? Kas te märkate erinevust?

Edgar Savisaart esindav advokaat väidab, et Keskerakonna esimees teenis raamatute kirjutamise eest 173 550 eurot. Eraldi mainib advokaat miskipärast üllitist nimega «Tõde Eestist». Viimane oli eile näiteks Raamatukoi e-poes müügil hinnaga 18 eurot tükk. Mitte ühestki raamatupoodide edetabelist ei paista kahjuks, et tegu oleks müügiarvu mõttes eduka trükisega.

Kui 173 550 eurot honorari oleks tõepoolest selle raamatu eest lugejatelt kogutud, siis oleks lihtsa jagamistehte järgi tulnud neid raamatuid müüa 9600 tükki. Kui me arvestame realistidena juurde trükkimis- ja toimetamiskulud ning raamatupoe vaheltkasu, siis peaks Savisaare raamatu müügiarv tõusma mitmekordseks. Selline müügiedu teeks Edgar Savisaarest hoobilt Eesti kõige edukama kirjaniku.

Kui raamatu menu oleks tõesti nii suur, siis peaks sellest olema ka hulgaliselt kaudseid tõendeid. Kus need tõendid on? Kas te tunnete kedagi, kes on Savisaare raamatu vabatahtlikult ja oma raha eest ostnud? Kas tõesti on Edgar Savisaar populaarsem kirjanik kui Andrus Kivirähk?

Summa 173 550 eurot on Edgar Savisaare majanduslike huvide deklaratsioonides varem esinenud kui laen eraisikult. Selle laenu seaduslikkuse vastu on juba hulk aega tundnud huvi Eesti prokuratuur.

Maksuamet saab selle summa tuluna deklareerimise järel teha kande maksunõuete poolele, aga avalikkus ei tea endiselt kindlalt, kes selle laenu andja või raha maksja tegelikult oli. Võib-olla muutub selle sammu järel paragrahv, millele prokurör saab viidata. Sisuline küsimus – kas poliitik(a) on müüdav – jääb paraku endiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles