Euroopa pilve eestvedaja

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Peeter Langovits / Postimees

President Toomas Hendrik Ilves on Euroopa pilvandmetöötluse arendamise nõukoja juhina PRISMi skandaali Euroopa seni üsna leige koostöö ergutamiseks suurepäraselt ära kasutanud. Nõukoja kohtumisel Tallinnas näitas Euroopa digitaalarengu volinik Neelie Kroes oma sõnavõtus üles kindlat toetust Euroopa ühiste andmepilvede ja privaatsust tagavate seaduste loomisele.

95 protsenti Euroopas kasutatavatest pilveteenustest pakuvad USA ettevõtted. See olukord on aga tekkinud vaba konkurentsi tingimustes – Euroopa ettevõtted ei suuda sektorit valitsevate USA suurfirmadega hinnas tihtipeale võistelda. Kas privaatsus saab tõesti teenuse maksumusest olulisemaks või leitakse mingi vahepealne võimalus, kuidas USA ettevõtete soodsamaid platvorme kasutada ilma Euroopa riikide ja nende kodanike privaatsust ohustamata, saab näha ilmselt lähitulevikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles