Andres Einmann: haugi mälu

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Einmann
Andres Einmann Foto: Peeter Langovits / Postimees

Mis on ühist Sven Mikseril, Mark Soosaarel, Harri Õunapuul, Jaanus Marrandil, Toomas Alatalul, Tõnis Paltsil, Tarmo Leinatammel, Jaanus Rahumäel, Tiit Tammsaarel, Imre Sooäärel, Jaak Allikul, Ants Leemetsal, Ivi Eenmaal ja Karel Rüütlil?


Nende inimeste ühine nimetaja on erakonnavahetus, mis pole Eesti poliitikas erandlik nähtus. Kuigi tuntud poliitiku erakonnavahetusega kaasneb ajakirjanduse tähelepanu ja avalikkuse pahameel, on poolt vahetanud poliitikutel läinud sageli hästi. Valija mälu on sageli võrreldud haugi mäluga ja kui erakonnavahetaja suudab uues parteis pildile pääseda, ei pruugi paljud valijad teda varsti enam vana erakonnaga seostada.

Neid ei ole ilmselt palju, kellele praegune sotsiaaldemokraatide esimees seostuks Keskerakonnaga. Sellest on ka palju aega möödas, kui Mikser 2004. aastal koos seitsme mõttekaaslasega Keskerakonnast lahkus ja riigikogus sotsiaalliberaalide saadikurühma asutas. Aasta hiljem oli suur osa neist endale uue erakonna leidnud. Mikseri nime kuuldes ei meenu praegu inimestele esimese asjana mitte Keskerakond, vaid see, et ta on sotside esimees.

On ka teistsuguseid näiteid. Kui erakonda vahetanud poliitik jääb uues parteis tagaplaanile, ei kinnistu ta inimeste mälus uue erakonna liikmena. Paljudele tuli tänavu kevadel üllatusena, et Urve Palo asemel riigikogusse asendusliikmeks tulnud endine põllumajandusminister Tiit Tammsaar on sotsiaaldemokraat. Suurem osa inimesi mäletas teda endiselt tuntud rahvaliitlasena.

Kui uue liikme vastuvõtmine on erakonnale kasulik, unustatakse varem väljaöeldud solvangud ja süüdistused. Peaminister Andrus Ansip ütles eile valitsuse pressikonverentsil, et keskerakondlased on öelnud tema valitsuse kohta erinevaid asju, aga ta ignoreerib kriitikat, mida ei saa tõsiselt võtta, ning ta suhted kauaaegse keskerakondlase ja vastse Reformierakonna liikme Savisaar-Toomastiga on olnud alati inimlikud ja teineteist austavad.

Sõna «Savisaar» võrdub praegu Keskerakonnaga ja Reformierakond loodab Savisaar-Toomasti nimega keskpartei valijatelt hääli võita. Kuid kui vastne reformierakondlane Savisaar-Toomast uues koduparteis esile tõuseb, võib ta aja möödudes seda kuvandit murendada.

Mullu kevadel puhkenud sisetüli käigus lahkusid Keskerakonnast ka Euroopa Parlamendi liige Siiri Oviir ning endised siseministrid Ain Seppik ja Toomas Varek. Rohkem kui nullilähedane on võimalus, et nimetatute seas on tulevasi reformierakondlasi.

Juhtpoliitikud ei näe erakonnavahetuses midagi taunimisväärset ja leiavad vajadusel näiteid ajaloost. Nagu märkis eile Reformierakonna esimees Andrus Ansip, «vahetas ka Teise maailmasõja aegne Briti peaminister Winston Churchill mitu korda erakonda, ometi oli ta edukas poliitik».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles