Enno Heringson: kampaania korras karistamised on lubamatud

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
vandeadvokaat Enno Heringson
vandeadvokaat Enno Heringson Foto: Erakogu

Õigusriigis ei ole normaalne, et ühel nädalavahetusel aastas on politsei liikllusrikkujate suhtes kampaania korras eriti karm, kirjutab vandeadvokaat Enno Heringson.

Postimees avaldas eile oma veebiväljaandes nupukese «Ilves: politsei olgu liiklusrikkujate vastu võimalikult karm». Nimetatud loos tsiteeritakse presidenti, kes kutsub üles politseid liiklusrikkujate suhtes võimalikult karm olema.

Eesti Vabariik määratleb end õigusriigina ja sellised üleskutsed ning sekkumine õigusemõistmisse, ka presidendi poolt, ei ole kohased ja aktsepteeritavad. Õiglase karistuse peab rikkujale süüteo tunnuste olemasolul määrama ikka konkreetset rikkumist menetlev isik, kõiki rikkumise asjaolusid arvestades ning oma siseveendumusest ja südametunnistusest lähtuvalt. President ega ka keegi teine ei tohi menetlejale ette öelda, et karistus peaks igal juhul olema tavapärasest karmim.

Selline rõhutatult karmimate karistuste (aresti) taotlemine on politseil teadaolevalt viimaste jaanipäevade ajal kombeks olnud, kuid siit tekib küsimus, kas see on õigusriigis normaalne nähe, et ühel nädalavahetusel aastas on õiguskaitseorganid kampaania korras liiklusrikkujate suhtes eriti karmid ja muul ajal märgatavalt leebemad. Praktika peaks olema aastaringselt ühesugune.

Käesoleva arvamusega ma loomulikult ei õigusta ühtegi õiguserikkumist ja taunin täielikult ja kompromissitult joobes juhtimist (mille eest peaks kogu aeg karmilt karistama), kuid tahan öelda, et menetleja poolt karistuste määramisse ei tohi mitte keegi sekkuda ja kampaaniakorras karistamised ei ole õigusriigile kohased.

Head jaanipidustusi kõigile ja ärge joobes juhtige - mitte karistuse hirmust, vaid oma ja teiste elu ning tervise pärast!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles