Värvist. Sinisest. Ajalooliselt ja filosoofiliselt

Jaan Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Millest kõigest küll on võimalik raamatuid kirjutada... Aga miks mitte. Raamat on raamat. Kui ilmub ajakirju sirelikasvatajatele ja kiletiivaliste uurijatele, noahuvilistele ja muu peene spetsiifika fännidele, siis asi see teos ühest värvist.

Kui nüüd peaks toda siniseraamatut kellelegi soovitama siis... Kunstihuvilistele kohe kindlasti, sest teos käsitleb põhjalikult sinise jõudmist maalidesse kogu oma värvigammas. Filosoofiahuvilistele, sest sinise muutumine ajas ja teadvuses on põnev protsess. Ajaloohuivilisele, sest sinine on kui just mitte mõjutanud maailma, siis käinud ajalooga kaasas.

Tegelikult võiks raamatu pihku võtta igaüks, kes soovib silmaringi laiendada. Esialgu sai teost uuritud pika hambaga, aga mida lehekülg edasi, seda huvitavamaks läks. Kas omandatud teadmistega on ka midagi peale hakata... Aga ärgem olgem materialistid, aina oma kasu peal väljas. Tõsi, me ei muutu paremaks ega halvemaks saades teada, et Kristuse sündimise eel olnuks maailm justkui sini(värvi)pime, sest antud võõbal puudus tähendus, olemus ja näiliselt ka olemasolu. Ajad aga muutuvad. Tänapäeval on inimkond aga ülenisti sinine koos oma indigoteksaste, taeva-mere ja lippudega. Kuidas asjalood sajanditega nõndaviisi kujunesid, saab teada mõistagi raamatust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles