Juhtkiri: võim tülide lõksus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna saab vähemusvalitsus tuleristsed

Viimaste päevade poliitsegadus on enamikule rahvast ilmselt sügavalt arusaamatu. Miks valitseb riigivõimu juures määramatus? Miks poliitikud ainult vaidlevad ega suuda omavahel kokku leppida? Kahetsusväärne, et Toompeal pole ikka veel jõudnud päriselt kohale arusaam, et Eestis on kriisiaeg ning kaklus poliitiliste punktide nimel on kurjast.

Alanud valimised seda ei vabanda. Kuid ka nende tõttu lendab pidevalt uut hagu pingete tulle. Lootkem siis vähemalt sellele, et kui usaldushääletuseks peetavad valimised on läbi, siis jahtub ka kuumaks keenud poliitsupp ning pärast seda võivad vanad ja uued vaenlased üksteist taas leida.

Sellegipoolest on tekkinud vinduva poliitilise kriisi süvenemise oht. Rahvaliidu-IRLi pingete tõttu katkestatud «tasakaalu liit» jätab Eesti vähemusvalitsuse nadisse seisu.

Kõige rumalamas olukorras on peaminister Ansip ise. Tema plaan asendada sotsid rahvaliitlastega ei teostunud ning nüüd võib ilmselt juba öelda, et Reformierakond lendas oma võttest selili. Manööverdusruumi on Ansipi juhitud Reformierakonnal jäänud üpris väheks. Oma rahandusministriga, olgu see siis Ligi või Atonen, võtavad oravad ka avalikkuses tule kõigi raskete kärbete eest enda peale.

Juba täna läheb riigikogus esimesele lugemisele üks eelmise valitsuskoalitsiooni kirstunael – lisaeelarve. Koos sellega saame esimese indikatsiooni, kas vähemusvalitsus on üldse võimeline riiki juhtima või tuleb kujunenud olukorda hakata nimetama valitsematuseks.

Valitsuse juhterakond arvestab praegu sellega, et kõik, mida sotsid on lubanud toetada nendega koos tehtud lisaeelarvest või millega Rahvaliit on nõustunud viimatiste läbirääkimiste käigus, peab vett ka edaspidi. Tegelikult pole selle teostumiseks kindlust. Rohelistega läbiräägitav võimalik toetus sõltub veelgi enamast hulgast tundmatutest. Iga järgmise sammuga on uuesti võimalik sohu vajuda. Selline on kriisiaja vähemusvalitsuse igapäevaelu.

Seevastu IRLi juht Mart Laar näib end selles olukorras suhteliselt mugavalt tundvat. Selles võib veenduda, lugedes ka tema artiklit tänases Postimehes. Ilmselt kujunebki just IRList põhiline tugisammas ideele jätkata vähemusvalitsusega.

Kuid vähemus võimul tähendab poliittehnoloogide ja tagatubade pidupäeva. Panused on kõrged.

Kui vähemusvõim suutmatuks osutub, jõuab Eesti poliitiline kell tõenäoliselt ringiga tagasi Reformi-Keskerakonna telje juurde, nagu see juba kaks korda varem on juhtunud. Seda lubab ennustada ka Keskerakonna poolt tule suunamine isiklikult Ansipi, mitte aga Reformierakonna pihta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles