Reedel Õpetajate Lehes: tasuta kõrghariduse aasta, must meie lipuvärvil, seksuaalhariduse tulu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht
Õpetajate Leht Foto: Õpetajate Leht

Reedel kirjutab Õpetajate Leht esimese tasuta kõrghariduse aasta arvudest, kasvatusteaduse probleemidest ning seksuaalhariduse tulust.

Milline tuleb esimene nn tasuta kõrghariduse aasta

Eeloleva õppeaasta on esimene, mil kehtib nn tasuta kõrghariduse seadus. Õpetajate Leht uuris, kuidas mõjutab see vastuvõttu ülikoolidesse ja õppekohtade arvu. Järsult on vähenenud avatud ülikooli õppekavade hulk, kuid ülikoolid kinnitavad, et selle põhjuseks pole ainult kõrgharidusreform.

Martin Helmel oli õigus

«Ei maksa me lipult keskmist laidu ära kiskuda,» hoiatab Õpetajate Lehes kirjanike liidu esimees Karl Martin Sinijärv, arutledes kriitika üle, mis tabas konservtiivse rahvaerakonna juhatuse liikme Martin Helme migratsioonipoliitilist seisukohavõttu «Kui on must, näita ust!».

Viimane kustutab tule

«Meie teaduse edulood on pärit nn kõvadest teadustest,» kirjutab kasvatusteadlane Tiiu Kuurme. Kasvatusteadustes saab tema hinnagul praegu rääkida vaid lahkumistest, põhjuseks teadlaste töö hindamise süsteem, milles keegi enam kaheldagi ei julge.

Seksuaalhariduse kulu ja tulu

Tartu ülikooli õppejõud, naistearst Kai Part tutvustab seksuaalhariduse kulutõhususe uuringu tulemusi. Selgus, et Eestis on aastatel 1991-2009 kulutatud õpilaste seksuaalharidusele kulutatud kokku 5,66 miljonit dollari väärtuses raha. Selle summa kulutamine oleks end ära tasunud isegi juhul, kui selle mõjul oleks HIVi nakatumine vähenenud kasvõi kõigest 4 protsendi võrra. Tegelikult olid tulemused märksa paremad. Kui võrrelda perioodi 2001-2009 algust ja lõppu, siis perioodi lõpus nakatus  15-24 aastaseid naisi 1970 võrra vähem, samuti selles vanuses naistel 4280 soovimatut rasedust vähem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles