Ahto Lobjakas: Gruusia demokraatiast

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Priit Simson

Uudised Gruusiast jõuavad meieni lainetena. Viimati Eerik Niiles Krossi vahendusel (PM 24.05) Gruusia pühapäevase rahvuspüha eel. Analoogselt Vladimir Socori jt kommentaatoritega hoiatas Kross, et peaminister Bidzina Ivanišvilist on saamas veel üks postsovetlik diktaator ja lääs on Gruusia hüljanud.

Enne Gruusia valimisi (1.10.2012) kirjutas teiste seas Eesti kaitseminister Urmas Reinsalu sellest, kuidas Venemaal miljardäriks saanud Ivanišvili on Putini agent. Sama rääkisid ajakirjanikele ja lobistidele toona president Saakašvili Rahvusliku Julgeolekunõukogu (RJN) ametnikud. Nüüd uurib Ivanišvili valitsuse peaprokurör, kelleni täpselt jõudsid väidetavalt RJNi lobitöö eest makstud miljonid dollarid.

On fakt, et hiljuti vahistati president Saakašvili Ühinenud Rahvusliku Liikumise (ÜRL) peasekretär, endine sise- ja peaminister Vano Merabišvili. Kindlasti ei olnud vahistamise mõte nõrgendada ÜRLi. ÜRL on võimupartei ja ilma võimuta on ta juba teel hingusele. Valimistel 40 protsenti häältest võtnud erakonda toetab praegu alla kümne protsendi. Merabišvili saaks sügisestel presidendivalimistel tõenäoliselt kolmanda koha Ivanišvili partei kandidaadi Giorgi Margelašvili ja Nino Burdžanadze järel.

Merabišvilile süüks pandav on läbilõige sellest, miks Saakašvili kaotas: riigi raha kasutamine ÜRLi hüvanguks, silma jäänud eravilla jõhker omastamine, rahumeelse demonstratsiooni verine laialipeksmine, surmasalgad siseministeeriumis (lööge otsingumootorisse Sandro Girgvliani nimi).

On fakt, et Ivanišvili tahab kõrvaldada poliitikast Saakašvili ja ÜRLi. Samamoodi on fakt, et Saakašvili valitsus oli üheparteirežiim. Saakašvilil ja tema lähikondsetel oli absoluutne võim. Praegused kohtunikud on sõltumatud, sest kõik nad on ÜRLi määratud. Prokuratuur sai kohtus oma tahtmise 99 protsendil juhtumitest. ÜRL oli võimul eranditult kõigis kohalikes omavalitsustes. ÜRL kontrollis kõiki strateegilisi majandusharusid ja meediakanaleid. Jah, Gruusia moderniseerus, kuid liberaalsete bolševike diktatuurina.

Kross teab seda hästi – ta oli valimisteni Saakašvili palgal. Tal on õigus, Ivanišvili vendeta nõrgendab Gruusia demokraatiat. Aga avalikkuse õiglustunne nõuab oma. Pole kahtlust, et Ivanišvilil on mandaat ülekohtu karistamiseks. Valimiste eel tuli tema toetuseks Thbilisi tänavaile 200 000 inimest – palju rohkem kui rooside revolutsiooni ajal. Ta sai 55 protsenti häältest vaatamata ÜRLi valimispettusele. Peale ÜRLi õigusliku represseerimise pole Ivanišvili oluliselt eksinud ühegi lääneliku väärtuse vastu.

Ivanišvili tegi Saakašvilist demokraadi. Lahtine on küsimus, kas ja kes teeb Ivaniš­vilist demokraadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles