Argo Ideon: Barcelona park

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Hiljaaegu toodi tallinlaste ette idee rajada meie pealinna Bakuu park. Plaane ja eskiise pole veel rahvale näidatud, ent ilmselt ei oleks tegu väga suurejoonelise ettevõtmisega. Pealegi korraldaks seda vastava riigi esindajad, erinevalt Moskva pargist, mida kavandab Tallinna linnavõim – nagu näib, siis vastukäiguna Moskva linna plaanile asutada seal Tallinna-nimeline park.

Mina ei leia Bakuu- ega Moskva-nimelistes parkides midagi hirmsat. Need võivad ju Tallinnas olla küll. Eriti tore tundub see, kui algatus mõne puu, korrastatud murulapi ja kaugel asuvat linna iseloomustava kujukese või pingikese paigalduseks tuleb kaugelt maalt endalt.

Tallinnas on õigupoolest potentsiaali rajada kasvõi kümneid, kui mitte sadu erinevate linnade parke. Selliseid nurgakesi kusagil kvartali äärel, mis vajaksid esteetilist pilku, korralikku peremehekätt ja aastaringset hoolitsust, jääb silma kõikjal. Mis saab selle vastu olla, kui linnavalitsus mõnel kommentaaride kirjutamisest vabal hetkel need kaardistab, ilusate piltidega albumi koostab ja siis sõbralikel linnadel endale sobiva platsi laseb välja valida.

Peaasi on lumepall liikuma saada. Kui esimesed nurgakesed on šefluse alla ära antud, hakkab kumu ettevõtmise kohta maailmas levima. Internet ja sotsiaalmeedia aitavad Tallinnal sisendada nii New Yorgi, Barcelona kui Astana linnavõimudele, et just mõte rajada Tallinnas üks kena pargikene ongi nende promokavades puudunud.

Miljonilinnad võiksid ju saada isegi veidi suurema krundi, kuhu omanimeline puhkeala ehitada, ja pälvida sellega nii tallinlaste kui linna külaliste austuse ja lugupidamise. Näen juba vaimusilmas, kuidas buldooserid müttavad mullatöödel, muruniitjad mürisevad niita peent inglise muru ning hommikul koduuksest väljudes tervitab linnarahvast purskkaevude rõõmus veepladin. Ning kõige selle eest hoolitsevad meie toetajad ning seltsimehed maailma eri nurkadest – tellides hooldustöid kohapealsetelt ettevõtetelt või saates kohale internatsionaalsed brigaadid, sest ühegi asjaliku Barcelona noore CVs ei saa ju puududa märge selle kohta, et ta on käinud Tallinnas asuva Barcelona pargi veidi gaudilike kontuuride keskel muru pügamas.

Selle tulevikupildi jumekust võiks kahvatumaks muuta üksnes kartus, et järsku hakkavad ka Rio, Kaplinn ja Mumbai ootama, et Tallinn neile midagi vastu ehitab. Kuid see risk ei peaks olema liiga suur – vast õnnestub sõpru veenda, et kuna Eesti pealinn on ikkagi selline tolmukübeme mõõtu asula, siis piisab küllaga sellest, kui nimetada üks äärelinna tänav Tallinna järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles