Reedel Õpetajate Lehes: ajahäda riigieksamil, õpetajate kärbitud koolitusraha, abituriendina Jaapanis

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht
Õpetajate Leht Foto: Õpetajate Leht

Reedel ilmuvast Õpetajate Lehest saab lugeda, et abituriendid jäid eesti keele riigieksamil ajahätta, kuidas koolitusraha kärpimine mõjutab õpetajate täienduskoolitusi, kuidas hinnata haridusteaduste taset ja palju muud.

Ajahäda eesti keele riigieksamil

Esmaspäeval tegi  8221 abiturienti eesti keele eksamit. Vene õppekeelega koolides, kus eesti keele eksam vabatahtlik, sooritas selle 1398 õpilast.  Paljud õpetajad kurtsid Õpetajate Lehele, et abituriendid jäid ajahätta, sest kuue tunniga pole võimalik täpselt ja põhjalikult kirjutada viit korralikku teksti.

Koolitusraha kärpimine ahistab aineühendusi

Kui seni said õpetajad ametiliitude suvekoolides ja sügispäevadel kokku, siis nüüd ei saa koolid koolitusraha kärpimise tõttu enam maksta õpetajate osalustasu ega transpordi eest ningainealane täienduskoolitus võib soiku jääda.

Viissada eurot kuus

Kui me jagame riigieelarve elanike arvuga ja siis kaheteistkümne kuuga, saame pisut alla viiesaja euro kuus, arutleb Õpetajate Lehes kirjanike liidu esimees Karl Martin Sinijärv. See on siis summa, mille ulatuses on alust igaühel imikust surmaeelikuni riigi käest alust midagi oodata. Riigikaitsest titetoetuseni, kooliharidusest tõvetohterduseni, maanteedest pensionideni.

Abituriendina Jaapanis

Koolitüdruk Katrin Priinits sõitis kaks aastat tagasi alaealisena omal käel Jaapanisse, et omandada gümnaasiumiharidus just seal.  Nüüd on ta jõudnud lõpuklassi ja kirjutab Õpetajate Lehes Jaapani koolielust ja sellest, kuidas tal on tõusva päikese maal läinud.

Kuidas hinnata haridusteaduste taset?

Rahvusvaheline komisjon hindas Tallinna Tehnikaülikooli haridusteaduste taseme nõrgaks. TTÜ õppejõud Kaarel Haav kirjutab sellest, miks komisjon niisuguse hinnangu andis ja miks ta õppejõuna peab seda hinnangut sügavalt ekslikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles