Mihhail Lotman: anonüümseid netikommentaare ei tohi keelata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Lotman
Mihhail Lotman Foto: Peeter Langovits

Inimestel peab säilima õigus anonüümselt netikommentaariumides arvamust avaldada, küll aga väärib taunimist see, kui ametnikud kirjutavad anonüümseid kommentaare oma tööajast, leiab semiootik Mihhail Lotman (IRL) Postimehe arvamusportaalis.

Olen alati võidelnud anonüümse kommenteerimise ja anonüümsete kommentaatorite õiguste eest. Oma arvamuse avaldamine, ükskõik kas oma nime alt või anonüümsel kujul, on sõnavabaduse lahutamatu osa, mis on üks fundamentaalsemaid inimõigusi. Autorsus on nähtus, millel on kindlad piirid ruumis ja ajas. Inimkonna tähtsaimad teosed on anonüümsed. Kui uskuda postmodernistlikke filosoofe (alates juba Barthes'ist ja Foucault'st), on autorsus üldse kaduv fenomen.

Poliitikud ja ametnikud on samuti inimesed, kellele laienevad kõik inimõigused. Seega on probleemipüstitus minu meelest vale. Kui ametnik või poliitik kommenteerib eraisikuna, on tema ja ainult tema otsustada, kas ta soovib seda teha oma nime alt või mitte.

Tallinnas esile kerkinud probleem on aga milleski muus. Kui asutuse või firma töötajad postitavad anonüümseid kommentaare tööajal, siis tuleb antud asutuse juhtidel otsustada, kas neile on selliseid töötajaid vaja.

Ent kui asutuse juhtkond kohustab oma alluvaid kirjutama anonüümseid kommentaare ning isegi loeb selle tegevuse tööülesannete hulka, siis ei ole tegu enam sõnavabaduse teostamisega, vaid selle jämeda rikkumisega, ning selline tegevus on vähemalt moraalselt seisukohalt ühemõtteliselt taunitav.

Kui aga tegu ei ole erafirmaga, vaid asutusega või ühiskondliku struktuuriga, mida rahastatakse maksumaksja rahaga, siis minu hinnangu järgi on tegu juba väärteoga, millele peaksid järgnema vastavad tagajärjed.

Eesti pealinna ametnikud ja ühe suure erakonna poliitikud risustavad massiliste anonüümsete kommentaaridega inforuumi. See, et need kommentaarid on sisutühjad ning vaenuõhutavad, ei tee asja sugugi paremaks.

Ausa kodanikuna juhiksin linnaisade tähelepanu asjaolule, et osa teile alluvaid kommentaatoreid ilmselgelt viilib ja teeb haltuurat: suure osa kommentaaride loominguline tase on väga nõrk ja on produtseeritud vanal heal «lõika ja kleebi» meetodil.

P.S. Minu võitlus anonüümsete kommentaatorite eest ei tähenda, et need kommentaarid mulle meeldiksid. Olen vanamoeline inimene ja austan neid, kes julgevad oma arvamust avalikult väljendada. Kuid eriti põlastusväärsed on need, kes administratiivset ressurssi kasutades loovad ühiskonnas moraalitut õhkkonda.

Postimehe arvamusportaal jätkab arutelu eelmisel nädalal päevakorrale kerkinud anonüümse netikommenteerimise teemal. Uurime, kas poliitikutel ja ametnikel peaks olema lubatud anonüümselt veebiportaalides kommenteerida ning kuidas tuleks üldse reguleerida uudisteportaalides kommenteerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles