Rohelised: võitleme praktiseeritava parteipoliitika vastu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Paldiski maanteel kohalike valimiste eel üleval olnud roheliste plakat
Tallinnas Paldiski maanteel kohalike valimiste eel üleval olnud roheliste plakat Foto: Mihkel Maripuu

Rohelised kavatsevad minna oma nimekirjaga sügisestele valimistele vähemalt Tallinnas ja Tartus, kusjuures pole välistatud, et pealinna esinumber ei tule parteiridadest – ilmestamaks protesti praegu praktiseeritava erakonnapoliitika vastu.

«Hetkel pole meil veel siduvat kokkulepet Tallinna linnapeakandidaadi suhtes, vastvalitud juhatus ja volikogu asuvad tegelema valimisteemaliste küsimustega,» ütles Postimehele Erakonna Eestimaa Rohelised esimees Aleksander Laane. «On väga võimalik, et linnapeakandidaat tuleb väljaspoolt erakonda just parteipoliitilise võitluse vähendamise eesmärgil.»

Ta lubas aga, et Roheliste parteinimekirjad saavad praeguse seisuga kindlasti olema Tallinnas ja Tartus ning sinna oodatakse ka erakonnaväliseid inimesi.

«Me oleme korduvalt toonitanud, et meie jaoks on tähtis praegu praktiseeritava parteipoliitika väljatõrjumine omavalitsustest. Kutsume üles erakonnaväliseid inimesi ühinema meie nimekirjadega üle Eesti just ilmavaatelistel põhjustel,» sõnas Laane.

«On põhjust arvata, et maailmavaatelt rohelised kodanikud teeksid volikogudes olles paremaid otsuseid kui nende parteipoliitilisest võitlusest, anonüümsete netikommentaaride kirjutamise ja kilekottides rahatassimisega hõivatud kolleegid.»

Tema sõnul teevad Rohelised hea meelega koostööd kõigiga, kes saavad aru tervisliku elukeskkonna loomise vajadusest, näitavad seda tegudes ja lubavad rakendada reaalset kodanike kaasamist läbi rahvaalgatuslike referendumite seadustamise.

Kokkulepe peab Laane sõnul olema ka selles, et omavalitsus aitab elanikel luua sooja- ja elektritootmise ühistuid, et võtta küttekulud elanike endi otsese kontrolli alla.

Jätkuna tänasele leheloole nelja parlamendierakonna plaanide kohta sellesügisestel valla- ja linnavolikogude valimistel, küsib Postimees täna ka väiksematelt erakondadelt ja ühendustelt, kes on nende kandidaadid suuremaid linnu juhtima, palju on neil plaanis kandidaate välja panna ning kellega on nad valmis seljad kokku panema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles