Konservatiivid saadavad Savisaare vastu ühe Helmetest

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond valis oma uueks esimeheks Mart Helme.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond valis oma uueks esimeheks Mart Helme. Foto: Raigo Pajula

Rahvaliidu järeltulija Eesti Konservatiivne Rahvaerakond esitab tõenäoliselt enda Tallinna linnapea kandidaadiks värske esimehe, suursaadik Mart Helme. Teine alternatiiv on tema poeg Martin.

«Tallinnas on linnapea kandidaatide puhul õhus variant, et erakonna esimees Mart Helme on esinumber, teine variant on, et linnaühenduse esimees ehk mina ise,» rääkis Martin Helme Postimehele.

Tema sõnul pole lõplik kandidaat siiski kindel, kuna Tallinna nimekirja järjestus on plaanis panna paika sisevalimiste tulemusel. «Ma arvan, et ega enne augustit ei otsustatagi,» lisas Helme.

Konservatiivide kandidaadil tuleks pealinnas vastu seista sellistele nimedele nagu Edgar Savisaar Keskerakonnast ja Andres Anvelt Sotsiaaldemokraatide ridadest. Reformierakonna võimalike kandidaatidena mainib tänane Postimees Jürgen Ligit, Valdo Randperet ja Laine Randjärve, IRLi puhul aga Sven Sesterit, Siim Kiislerit ja Liisa Pakostat.

Jätkuna tänasele leheloole küsisime ka väiksematelt erakondadelt ja ühendustelt, kes on nende kandidaadid suuremaid linnu juhtima, palju on neil plaanis kandidaate välja panna ning kellega on nad valmis seljad kokku panema.

Nii rääkis Helme, et Konservatiivid on ka Tartus ja Pärnus linnapeakandidaadi teemal mitme inimesega rääkinud ja plaane pidanud, aga hetkel on veel liiga vara midagi välja hõigata.

Erakonna juhatus on Helme sõnul võtnud vastu põhimõttelise otsuse, et Tallinnas, Tartus ja Pärnus minnakse välja erakonna nimekirjaga, võib-olla veel ka Viljandis ja Võrus.

«Igal pool mujal on meil võetud seisukoht, et seda otsustatakse koha peal, kas tehakse parteinimekiri, tehakse valimisliit või osalevad meie inimesed mõnes teiste organiseeritavas liidus,» rääkis Helme.

«See tähendab, et ka paljudes väiksemates valdades on meil praegu juba kindlasti teada, et on erakonna nimekiri, aga see on kohalik otsus. Suhtumine on selline, et kohalikud inimesed teavad tegelikult ise kõige paremini, mis on kohalikud olud, tingimused, isikud.»

Sama kehtib Helme sõnul programmi väljatöötamise kohta.

Tema sõnul ei välista Konservatiivid oma partnerina ühtegi erakonda – nad on valmis koostööks kõigiga tingimusel, et nende erakonna programmilised seisukohad oleks reaalselt arvestatud. «Kohalike valimiste kontekstis tähendab see peamiste valimislubaduste täitavõtmist koalitsioonilepingutes.»

Helme lisas ka, et tema partei eesmärk on kaasata poliitikasse uuesti inimesi ning nad ei näe, et kohalikus võtmes oleks nad vaja tingimata vägisi erakonna liikmeks teha. «Samuti ei näe me vajadust väiksemates kohtades lihtsalt raporteerimise nimel sundida inimesi välja minema erakonna nimekirjaga. Selleks on üleriigilised valimised,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles