Margus Mihkels: kasutu bande

Margus Mihkels
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Mihkels
Margus Mihkels Foto: Toomas Huik

Labane ahnus ajas mind tunamullu end tallinlaseks möllima. Võimalus maamaksult mõnisada eurot kokku hoida pimestas. Kujutlesin, kuidas luban säästetud raha eest endale head ja paremat, sõidan Jurmala spaasse või ostan idufirmade aktsiaid, lühidalt – hakkan elama! Aga rasvasest rahulolust on jäänud vaid unistus. On hoopis kahju ja häbi, sest linn ei suuda mu maksurahaga midagi mõistlikku teha.

Ma ei tea ühtegi linna teenust, millega rahul võiksin olla. Alakem või ühistranspordist, mis on küll tasuta, aga ka kasuta. Miks peaksin tööle sõitma kolme bussiga, ühest peatusest teise silkama ja kulutama kogu avantüürile enam kui kolmveerand tundi (koos kojusõiduga poolteist tundi), kui autoga sõidan trepist treppi kolm korda kiiremini? Aga kuna see seiklus on tasuta, ei saa paremat korraldust nõuda.

Normaalne pole seegi, et kui palun maha võtta linna maal kasvavad puud, mis ähvardavad mu majale kukkuda, tuleb võtta hulk telefonikõnesid ja saata mitu e-kirja; esmalt paluda, siis nõuda ja lõpuks vaat et ähvardada ning ometi oodata rohkem kui aasta, sügis- ja talvetormide ajal küüsi närides, et töö tehtud saaks.

Või et märke lumekoristusest näen kodutänaval talve vältel sama sageli kui jõuluvana. Mis mul, noorel mehel, sellest nii väga ongi, aga lapsevankritega emadest ja väetitest vanainimestest on kahju, kui nad talvel läbi tuisuvaalude rühivad või kevadel rattaroobaste vahel karteripõhjadest kriimulistel jääpankadel liuglevad.

Aga kui noortest emadest on hale, siis linna suhtumine tulevastesse emadesse ajab raevu. Võtke seitsmendat kuud lapseootel naine kõrvalistmele ja tehke linnas üks tiir. Õige pea kõlavad kõrvalistmelt härdad palved sõit lõpetada. Taevas halasta, isegi kesklinna naistekliinikusse viivad teed on nii auklikud, et raputavad raseda nutuveerele. Hei, teie seal, see kasutu bande! Kas teil häbi ei ole?

Ma ei taha lugeda ajalehte Pealinn ega vaadata Tallinna Televisiooni, ehkki olen suur absurdihuumori sõber. Ei taha linna golfiväljakul puttamist proovida ega 22 miljonit maksvas jäähallis uisutada. Tahan, et ei peaks igal kevadel autole uut veermikku ostma, et mu naine arstile sõites haiget ei saaks, et linnas ei peaks kummikutega käima, et tänavaid parandataks, koristataks ja pestaks. Et linn poleks pime nagu pommirünnakut peljates. Et ma ei peaks lunima, et linn oma kohustusi täidaks. Et linna ei juhitaks nagu lollidele sihitud valimiskampaaniat. On seda palju palutud? Saate sellega hakkama? Saate te üldse aru, millest ma räägin?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles