Juhtkiri: Ansipi umbusaldajate seast otsitakse «puudlit»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile üles võetud valitsuskriisi alge lahendamiseks on kaks võimalust: kas sotsiaaldemokraadid ning paremerakonnad saavad vajalikud kärped tehtud üheskoos või leitakse alles selle nädala kolmapäeval peaminister Andrus Ansipi umbusaldamise poolt hääletanud opositsiooni seast leplikum erakond kui sotsid.


Eelmise nädalavahetuse eel ähvardati sotsiaaldemokraate Rahvaliidu valitsusse kutsumisega umbmäärasemalt, nüüd päris otse. Sotsiaaldemokraadid kahtlustavad, et nende vastu on astutud kurikavala vandenõuga. Reformierakondlased leiavad, et sotsiaaldemokraadid ühelt poolt ei adu seda, mis majanduses tegelikult toimub, ja teiselt poolt on otsustanud mängida täiesti oma mängu. Kokkuvõttes kahtlustavad mõlemad, et teine pool üritab võtta nende arvelt punktivõite. Lähenevad kahed valimised ei muuda olukorda kaugeltki lihtsamaks.



Kõik kardavad rongist maha jääda, pelgavad, et teine pool pöörab paratamatult ees seisvad ülirasked otsused propagandarelvaks nende vastu. Võib-olla sellest ka rapsivad avaldused.



Rahvaliidul on pakkuda kuus häält ja sellest piisab, et riigikogus seadusi vastu võtta. Reformierakonna jaoks on Rahvaliit varasemast tuntud suurus, kelle tõusmist arvestatavaks konkurendiks pole karta. Villu Reiljanil – Karel Rüütlil Rahvaliidust oleks tõenäoliselt taktikaliselt kaval võtta praeguses olukorras vastane lähivõttesse. Samas peaks Rahvaliit valitsusse minekuks kohe hakkama  sööma sõnu, mida ta kolmapäeval Ansipi umbusalduse eelnõu toetuseks ütles. Rahvaliidul oleks ka keeruline millegi üle läbi rääkida, sest letil on «võta või jäta» pakett. Ka selle olukorra taastamine, kus iga ministeerium oli justkui omaette vürstiriik, on kärpeaegadel palju raskem kui jagamise aegadel.



Jääb üle veel kaks erakonda, kes kolmapäeval peaminister Andrus Ansipi umbusaldamise poolt hääletasid. Keskerakonnaga on Reformierakond küll suutnud koalitsiooni teha, aga ikka nendel aegadel, kui võis raha «eraldada». Praegu on jagada ainult õnnetust. Võib-olla just seda eeldust teades keegi isegi ei räägi Keskerakonna koalitsiooni toomisest. Rohelised on näidanud siiani oma maailmavaadet, aga mitte taiplikkust poliitilise kombinatoorika alal.



Lisaks poliitilisele kombinatoorikale on olemas ka tegelikud asjad. Valusad otsused on vaja teha, aga valitsuskriis võtab paratamatult eelarvekärpe tempo maha. Parim oleks, kui tulipead nädalavahetusel veidi jahtuksid ja valitsuskoalitsioon soolase supi söömisega siiski üheskoos hakkama saaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles