Lehemees Mart Kadastik kirjutas intrigeeriva romaani

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kadastik
Mart Kadastik Foto: Peeter Langovits

Aprilli eelviimasel nädalal jõuab poelettidele Mart Kadastiku debüütromaan «Kevad saabub sügisel». Varraku kirjastuselt ilmuva ilukirjandusteose tegelasteks on neli meest: ajakirjanik, ärimees, arst ja laulja.

Kõik neli keskeakriisi üle elanud meest avastavad, et raha, karjäär ja tuntus on nende jaoks pöördumatult kaotanud oma tähenduse ja väärtuse. Üha enam hakkavad nad hindama naiste, eriti noorte naiste lähedust.

Romaani tagakaanele trükitud tutvustusest saab lugeda, et peategelase Henn Paaveli sõnul vajab vanem mees noort naist «nagu käredavoolulist jõge, kuhu heites tunda erutuse vabastavaid võbinaid». Ent kuidas noori neide kohates mitte muutuda naeruväärselt kilavsilmseks?

Kuidas naudingute lootuses säilitada eakohast väärikust? Mehed üritavad ennast üles leida lapsepõlve mälupiltidest, unenägudest ja fantaasiatest.

Selguse asemel kasvab segadus, sest väljamõeldis ja tegelikkus lähevad lootusetult sassi. Tõdemus, et aina nõrgenev kehaline kihk ei toeta enam kujutelmi, võib tagasi tuua rahu, aga ka ajada meeleheitele.

Hoolimata äratuntavast Eesti tegelikkusest on «Kevad saabub sügisel» ikkagi ilukirjandus.  Käsikirja lugenud kirjandusteadlase ja Tallinna Ülikooli professori Rein Veidemanni sõnul iseloomustab Kadastiku teksti lapidaarne stiil, tabav detailinägemine ja põnevust ülal hoidev kompositsioon.

«Romaani fookuses on 1990. aastate dramaatilistes muutustes pinnale jäänud ja isegi edu saavutanud inimeste hingilm kogu selle heitlikkuses ja ahistatuses. Vaatamata (enese)iroonilisele vaatepunktile säilitab autor empaatilise suhtumise oma tegelastesse.»

36 aastat tagasi Edasis ajakirjanikuna alustanud Mart Kadastik on Eesti Meedia juhatuse esimees.

Copy
Tagasi üles