Herkeli ajaveeb: koalitsiooni kukkumine oleks halb Eestile

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isamaa ja Res Publica liitu kuuluv parlamendiliige Andres Herkel
Isamaa ja Res Publica liitu kuuluv parlamendiliige Andres Herkel Foto: Peeter Langovits

Riigikogu liige Andres Herkel kirjutas oma blogis, et koalitsiooni kukkumine oleks halb Eestile ning et  umbusaldajad Keskerakond ja Rahvaliit pole rasketeks otsusteks valmis.


«Pean tunnistama, et mulle tundus seebimullina paanitsemine koalitsiooni lagunemise ümber, mis eelmisel nädalal kordus jutust juttu ja nädalavahetusel jutusaatest jutusaatesse. Justkui rituaalne tants enne järjekordset eelarvekärbet, kus kõik elu eest kekkavad, et siis võidukalt tagasi tõmbuda,» kirjutas Andres Herkel oma blogis.

«Aga vahel tekib tunne, et kui laval on püss, siis tehakse lõpuks pauku ka. Kui muud pauku ei tule, siis saab opositsioon vähemalt umbusaldusavalduse esitamisega maha. Saigi!»

Herkel kirjutas, et targad poisid Saarts ja Kalev püüavad viimases «Vikerkaares» isegi ära seletada, mis on Eesti poliitilise kultuuriga juhtunud. «Nad räägivad erakondade «imagopõhisest konkurentsist», «majoritaarsest stiilist» ja «lühiajalisest perspektiiviseadest».»

«Mina nii keeruliselt ei oska, aga too perspektiivipuudus peaks vist maakeeli tähendama «silmaklappe« ja muu krempel «ärapanemist». Silmaklappidega on ju hää ära panna! Opositsioonilt koalitsioonile ja pahatihti koalitsiooni seeski. Ärapanek käib tihti kõhklematult, aga sisuliste otsuste tegemine kõhklemisi. Kuid kõige rohkem vajab Eesti otsuseid,» kirjutas Herkel.

«Olgu peale! Eks Eesti poliitikal on sada häda ja koalitsioonil niisamuti. Olen isegi insaiderina kriitiline olnud just ebapiisava ja liiga aeglase reageerimise pärast eelarve tasakaalustamise vajadusele. «Kärbi kiiremini!» kõlab loogiliselt. «Maga kiiremini!» kõlab kunstiliselt. Aga «Kuku kiiremini!» kõlab halvasti - eriti veel, kui see käib valitsuse kohta,» arutles Herkel.

Herkel sõnas, et Eesti on hakanud hiljuti «imagopõhises konkurentsis» Lätist ja Leedust eristuma. «Kõigele vaatamata on Eesti teinud kriisi ohjeldamiseks olulisi samme ja seda on mujalgi märgatud. Positiivselt! Jah, sümboolne mõju on võib-olla suurem kui reaalne, aga me vajame ka positiivset kuvandit. Eesti valitsust ja sisepoliitikat peetakse küllalt stabiilseks. Selle lammutamine sisemistel «imagopõhistel eesmärkidel» oleks väga hapu lugu.»

«Ja kust see parem valitsus võetakse? Riigikogu umbusaldajad Keskerakond ja Rahvaliit pole rasketeks otsusteks valmis. Praegusel valitsusel tuleb need otsused teha. Kui koalitsiooni «kolm musketäri» on seni peitunud pahatihti eraldi kaevikuisse omi pühi lehmi hellitama, siis nüüd on viimane aeg välja tulla ja võtta vastutus,» arvas Herkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles