Mailis Reps: õpetajate nõudmisi ei rahuldatud üheski punktis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajad nõuavad palgatõusu.
Õpetajad nõuavad palgatõusu. Foto: Raigo Pajula

Õpetajate mulluseid streiginõudmisi ei ole rahuldatud aasta jooksul üheski punktis ning pigem üritatakse neid streigi eest karistada, kirjutab endine haridusminister Mailis Reps (Keskerakond) Õpetajate Lehes.

Õpetajate streigi kõige suurem kasutegur oli ja on, et ühiskonnas leidsid õpetajad nii palju partnereid, kes olukorra tõsidust mõistsid. Samas on selge, et õpetajate nõudmisi ei ole rahuldatud üheski punktis ning riigikogule esitatud eelnõu on pigem karistus streigi eest.

Õpetajate nõudmine oli väärtustada õpetajate tööd, ja mitte ainult palganumbriga: uues eelnõus on minister Aaviksoo toonud õpetajad tavalisele töölepingulisele suhtele, mis sõltub koolidirektori ja vallavanema arukusest, mitte riigi hariduspoliitikast. Klassijuhataja tasud, lisatasud koorijuhtimise, üleriigiliste võistluste, maakondliku tegevuse eest kaovad ning asenduvad võimalusega kooli tasandil õpetaja tööd märgata.

Õpetajad soovisid töökoormuse alandamist – saavad 35-tunnise töönädala. Isegi 24 tundi pole enam kindlustatud. Vastu pakutakse, et arenguvestlusi kõigiga pidama ei pea. Atestatsiooni astmete juures soovisid õpetajad, et ei peaks nii palju koolist väljaspool tööd tegema, et koolis tehtav läheks senisest rohkem arvesse. Vastu saavad õpetajad atestatsiooni astmete kadumise.

Seega võib õpetaja koolitada end sisemisest motivatsioonist tulenevalt. Aga koolitusraha kaob koolist ära; kas ja kui palju saab õpetaja Euroopa raha eest korraldatud koolitustest asja, on praegu veel segane.

Õpetajad küsisid palgatõusu. Selle nad saavad: klassijuhataja tasu, lisatasu, hariduslõtku (mille eest ju kogu elu käiski), investeeringukomponendi, atestatsiooni astmete kadumise ja tugiteenuste arvelt. Lühidalt öeldes, tõstke koolis õpetajatel mõne euro võrra palka, kuid laske lahti logopeed, koolipsühholoog, eripedagoog, abiõpetaja, sotsiaalpedagoog. Ah et teil kõiki polegi, no siis vähemalt õppealajuhataja!

Just nii see eelnõu ette näeb. Lõppude lõpuks miinimumkoosseisud kaovad ära, eks ole ju võimalik tõsta palka nii, et raha juurde ei antagi. Kui just viimast korda suuremalt avanevad Euroopa investeeringud kõrvale jätta.

Mis on õpetajate streigi tagajärg? Mina ootan küll, et kui selle uue eelnõu valguses õpetaja uuesti tänavale ei tule, ei ole meil homme enam kedagi klassi ette saata. Nii suure lõhkumise ja teadmatuse taustal otsivad paljud endale teise töö!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles