Eesti film luubi all

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Elavad pildid»
«Elavad pildid» Foto: Kaader filmist

«Elavad pildid»

Draama, mis võtab ühe korteri ja selle elanike kaudu kokku kogu 20. sajandi Eesti ajaloo.

Idee autor ja režissöör Hardi Volmer. Stsenarist Peep Pedmanson. Operaator Kristjan-Jaak Nuudi. Kunstnik Kalju Kivi. Helilooja Ardo Ran Varres

Osades Ita Ever, Aarne Üksküla, Anu Lamp, Tõnu Oja, Sandra Uusberg jt

Exitfilm 2013

Eesti kinodes alates 22. veebruarist

Tiina Lokk
PÖFFi juht ja filmikriitik

Ei kommenteeri –

on «Elavate piltide» ­toimetaja.
 

Indrek Kasela
kinopidaja


Hinne 4

Mastaapne projekt, à la «Tuulest viidud» Eesti versioon. Kuigi tegevus ei toimu preerias, vaid korteris. Mis on ka omamoodi sümboolne – Eesti ajalugu kontsentreeritud saagana tubases variandis... Filmina on seda raske kusagile paigutada. Muidu igati sümpaatne ja muhe. Võigemast armsalt pierrot’lik kvintessents eesti mehest. Õnneks vaba ka liigsest läägusest. Kunstnikutöö aplausi väärt.
 

Lenna Kuurmaa
muusik


Hinne 4

Meeldis erinevaid ajastuid iseloomustav spetsiifiline filmistiil – see, kuidas filmikunst ajas edasi liikudes muutub, tulevad juurde heli ja värvid, lõpuks jõuab pilt tänapäeva välja. Dokumentaalkaadrid lisavad ehedust. Väga tehniline ja terviklik. Keeruka teostusega. Kiitus režissöörile!

Roman Baskin
näitleja ja lavastaja

Hinne 4

Elavad pildid on, aga filmi napib. Stiililine taotlus on huvitav, aga jääb samuti omaette  nipiks. Tervik mõjub kui Eesti ajaloo illustratsioon. Isegi kui ajaloolise draama eklektika on kunstiline taotlus, jääb seegi läbitunnetamata konstruktsiooniks. On ilusaid näitlejatöid, eriti filmi esimeses kolmandikus. Kõigest kumab läbi suure sümfoonia taotlus, aga saali jõuab üks üsna äraleierdatud poplaul. 

Keskmine

4,0

Varem:

«Villa Antropoff» – 4,75

«Seenelkäik» – 4,0

«Ussinuumaja» – 3,75

«Karikakramäng II» – 3,5

«Eestlanna Pariisis» – 3,2

«Vaeste kirjanike

maja» –3,0

«Puhastus» – 3,0

«Deemonid» – 3,0

«Kõik muusikud on kaabakad» – 2,25

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles