Saime taas poeesiasignaali

Aarne Ruben
, kirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamat
Juku-Kalle Raid
«Juku-Kalle Raid ja teisi luuletusi»
Ema ja Isa OÜ, koostanud ­Maris Jõks
Raamat Juku-Kalle Raid «Juku-Kalle Raid ja teisi luuletusi» Ema ja Isa OÜ, koostanud ­Maris Jõks Foto: Repro

Luulekogu pealkiri ajab natuke segadusse, justkui oleks ka JKR luuletus. Ta ongi elanud oma elu kunstipäraselt, on olnud terava sulega kirjamees läbi aegade, mis talle ka kindlasti arvukalt vaenlasi toonud. Meie ees on raamat, mis avab poliitiku ja ajakirjaniku elu inimlikumat ja haavatavamat poolt. Romantilised tundetulvad vahelduvad teoses elu- ja kunstiküpse inimese rahulike mõtisklustega.

Mitte ilmaasjata ei ütelda, et luuletaja süda on nii avar, et sellesse mahub terve maailm. Pole kurbust, milles luuletaja ei oleks osaline. Langetasin minagi pisara selles kohas, kus luuletaja kirjutab, et vahel tuleb talle külla mõni haige sõber, küsib pudelit viina, vaatab ühes korteriomanikuga mustvalget kurba filmi ning nutab hääletult.

Niisugune melanhoolne meenutus teeb iga lugeja nukraks, samas aga kompenseerivad seda nukrust luuletused lindudest, leevikestest, karudest jpm. Raid on loodusega sina peal ja kõik, mis on juhtunud loodusega, on juhtunud ka temaga. Ta on üks väheseid meie poeete, kelle luulest kostab pidevalt nurmede, niitude, kaskede ja koskede helinat.

Mõnikord, luulekogu keskel, luuletaja tase langeb ja ta kaldub väheütlevatesse targutustesse, teeb juttu koduvõtmetest, kojutulekust ja sõpradest. Samas peaks nende sõnade taga rohkem olema; ma tean, millised on Raidi sõbrad, ja isegi seda, kus ta kodu uks asub. Seal peaks olema midagi palju enamat kui sellised targutused. Juba Shakespeare ja Jonson teadsid seda: kui juba vabavärssi taguda, siis olgu värsis ikkagi ainukordne, blankvärsile omane rütm. See oleks võinud ka Raidile enne kirjutama asumist selge olla.

Siiski armastan ma seda ebaühtlast kogu. On täiesti selge, et Raidi parimad päevad niihästi poliitikuna kui loovisiksusena on alles ees. Tundub täiesti võimalik, et Raid võtab ennast kokku, temast saab hiljem teenäitaja ja suunisteandja, kes viib väikese rahva talle määratud ellujäämise tulevikku. Sest võib-olla leitakse saja aasta pärast, et väljapääsuni viis ainult eba­standardne mõtteviis.

Raamat

Juku-Kalle Raid

«Juku-Kalle Raid ja teisi luuletusi»

Ema ja Isa OÜ, koostanud ­Maris Jõks

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles