Introvertne skandalist

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Xenia Joost
Xenia Joost Foto: A.Peegel

Miks peaks Evelini moemekk olema sama, mida näeme niigi päevast päeva klantsajakirjade ja moepiiblite veergudel? Miks on eristumine nii räige kuritegu? Võib-olla on meie presidendiproual hoopis oma väljakujunenud maitse, millega ta soovib ehk edastada mingit sõnumit. Näiteks, et vaadake, peale versatšede ja gutšimutšide leidub Eestiski arvestatavaid andekaid moeloojaid, keda ei pea sugugi häbenema.

Rõõmustagem, et meil on nii eriline esileedi! Just nii kiresin ma oma möödunudnädalases Arteri kolumnis «Proual on stiili». Pühapäeval käis pauk ja sain aru, et olin sajaga puusse pannud. Või siiski mitte.

Proual on võib-olla tõesti maitset. Tal on kohvilaua kõrval hunnikutes moeajakirju ja juba poolest juunist hakkab ta neid lappama, et leida ideid vabariigi suurimal moerallil esinemiseks. Seejärel tuleb välja peilida hetke kuumim kohalik moelooja ja oma ideed talle letti lüüa.

Sel aastal langes liisk ekstravagantseimale disainerile Xenia Joostile (30), kes on lõpetanud Tartu Ülikoolis maali eriala ning Eesti Kunstiakadeemias moedisaini eriala, olnud praktikal Vivienne Westwoodi moemajas Londonis, korduvalt osalenud ERKI moeshow’del ning «Supernoova» moekonkursil.

«Xenia Joost on skandinaavialiku lihtsuse ja puhtuse ning slaavipärase temperamentse emotsionaalsuse ristsugutis, ta on elustiilibränd inimestele, kes soovivad end oma riietusega väljendada,» iseloomustab teda kolleeg. «Xeniat võib tituleerida lausa Maarjamaa Westwoodiks, sest talle on iseloomulikud keerulised lõiked, mustrid ja mängulised detailid, mis ühendavad endas kõrgmoodi, kunsti, ilu ja ühiskonnas toimuvat.»  

Xenia Joost, suure valge lokkis parukaga kaunitar, kelle juured ulatuvad kaugele Ingerimaale, on tõepoolest introvertne skandalist. Venelaste jaoks liiga uimane ja eestlaste jaoks liiga temperamentne. Oma noore ea kohta on Xenia palju saavutanud.

Kaunitaril on oma esindajad nii Venemaal, Ukrainas, New Yorgis, Pariisis kui ka Tokyos. «Disaineritöö on alati mitme tasandi väljakutse: disainer peab ühendama mitu isikut ühes tootes. Igasse tootesse peab kombineerima enda kunstnikuego, kliendi isikupära ja endaga koos töötava meeskonna maitse,» nendib Joost.

Tema loomingut iseloomustavad naiselik glamuur ja mehelik kindlus. Kodus kindlustavad tema tagalat fotograafist abikaasa Jürgen Joost, koolieelikust tütretirts Aleksandra ja kuuvanune Maria. Tütar on muuseas deklareerinud, et teda ema moelooming absoluutselt ei huvita.

Ajalehe Postimees võrguväljaanne tegi Eesti Vabariigi 95. aastapäeva tähistamise kajastamisel ajalugu. Presidendi vastuvõttu kommenteeriti reaalajas online-meedias, Postimehe otseülekandesse kaasati ka sisukaimad Twitteri säutsujad ja sealt esimene saatuslik piiksatus tuligi. Uhke vastuvõtt oli vaevu alanud, kui leheküljele jõudis skandaalne uudis, et Evelin Ilvesele valge kleidi disaininud moekunstnik Xenia Joost on selle maha viksinud Christian Diori moemaja kunstniku Galliano 2009. aasta pulmakleitide kollektsiooni ühelt tähtkleidilt.

Kõik ülejäänu on justkui tsunami järellainetus. Evelini kleit sai oma Facebooki lehe sarnaselt Andrus Veerpalu, Galojani ja Angelina Jolie jalaga. Rahvas kriiskas, et kleit on plagiaat ja priiskamine ajal, mil lapsed lähevad tühja kõhuga magama. Konkureerivad moegurud tegid kiire kalkulatsiooni ja jõudsid järeldusele, et «Läänemere teemant» oma peene tikandi ja 5000 Swarovski kristalliga ei võinud maksta vähem kui 15 000 eurot. Presidendi kantselei esindaja raius, et kleit maksis paar tuhat eurot ja Xenia Joost ei võtnud töö eest sentigi.

«Võin kinnitada, et ma ei võtnud Diori loomingut aluseks Evelin Ilvese kleidi disainimisel,» vannub moekunstnik. Joosti sõnul pärineb presidendiproua kleidi algidee hoopis tema enda 2008. aastal loodud kollektsioonist «Mister Parrot», ja ta kinnitab, et kleit sündis meeskonnatöö tulemusena, kus peale tema ja proua osalesid ka presidendi kantselei ja Ivo Nikkolo kaubamärgitiim.

Elevandiluukarva täissiidist kleit viiakse tallele Eesti Rahva Muuseumisse, kus sellest saab ilmselt asutuse kuldvasikas, mida käivad kaemas tuhanded.  

Kõik maailma naised riietuvad ühe põhimõtte järgi – nad panevad ennast riidesse niiviisi, et see ärritaks teisi naisi, on öelnud maailmakuulus moedisainer Elsa Schiaparelli. Võin teile kinnitada, et elus pole midagi hullemat kui olla tavaline, ja seda ohtu Evelin Ilvese puhul pole. Siit ka soovitus Evelin Ilvese tulevaste kleitide disaineritele – ärge lapake liiga hoogsalt välismaiseid klantsajakirju!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles