Reedene Õpetajate Leht: kaua kõlab ülikoolides veel eesti keel, muremõtteis Kreeka, koolikokal kulus kolm päeva presidendiballil käimiseks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht
Õpetajate Leht Foto: Õpetajate Leht

Homses Õpetajate Lehes pelgavad õppejõud, et ülikoolid hakkavad lisaraha teenimiseks üha enam edendama võõrkeelset õpetust ja eestikeelne hakkab hääbuma. Eesti õpetaja Kreekas kirjeldab, kuidas vaesed kreeklased laste hariduse ja keeleõppe pealt kokku ei hoia, Hiiumaa koolikokk vahendab oma muljeid presidendiballilt, kus käimiseks kulus tal kolm päeva.

Kui kaua kõlab ülikoolides veel eesti keel?

Uuest õppeaastast pole kõrgkoolides enam eestikeelseid riigieelarveväliseid kohti ette nähtud, küll aga on lubatud õppemaksu küsida võõrkeelse õppe eest. Kuna ülikoolid hakkavad otsima võimalusi tulude suurendamiseks ja ainus võimalus lisaraha teenida on edendada võõrkeelset õpetust, siis pelgavad keeleküsimustest tundlikumad õppejõud, et eestikeelne õpe hakkama vaikselt hääbuma. 

Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm avaldab samas arvamust, et ka suur hulk Eesti noori hakkab vabatahtlikult ingliskeelsete kavade järgi õppima, et arendada oma keeleoskust ja parandada oma konkurentsivõimet.  «Ebaõiglane on panna ühele poole ülikooli soov rahvusvahelistuda ja teisele poole hirm eest keele kadumise ees,» leiab Kalm.

Muremõtteis Kreeka

Kreekas elav ja töötav saksa keele õpetaja Piret Suidt kirjutab Õpetajate Lehes koolide ja õpilaste olukorrast riigis, mis juba aastaid sipleb rängas võlakriisis. Kuigi tööpuudus on suur ja enamik peresid on hädas, on laste haridus sealmaal viimane asi, mille pealt kokku hoitakse. Erinevalt Eestist käivad Kreekas peaaegu kõik lapsed pärast tavalisi koolitunde veel tugi- või lisaõpet pakkuvates erakoolides või õpivad kodus koos eraõpetajaga. Eriti palju kasutatakse keeltekoole, et lapsed omandaksid juba varakult kaks-kolm võõrkeelt. Kreeka peredes pole kuigi haruldane see, et laste haridusele kulub ligi pool sissetulekust. 

Hiiumaa koolikokal kulus presidendi vastuvõtul käimiseks kolm päeva

Õpetajate Leht annab ülevaate ka haridustöötajatest, kes olid Eesti riigi sünnipäeval kutsutud Tallinnasse presidendi vastuvõtule. Hiiumaa Lauka kooli kokk Aimi Aromatova kulutas sellele elu suursündmusele koos tütrega koguni kolm päeva.

Lastekirjaniku lapsepõlv

Eesti üks menukamaid lastekirjanikke Kristiina Kass kirjeldab Õpetajate Lehes rubriigis Elupilt on lapsepõlve, mis möödus Kadriorus Rohelise Aasa tänava vanas ühisköögiga puumajas.

Koolireisi erileht

Märtsikuu esimese Õpetajate Lehe vahel on ka erileht Koolireis, mis annab ülevaate sellest, mida pakuvad reisifirmad koolidele kevadvaheajaks ja suveks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles