Toomas Hendrik Ilves teenetemärkide üleandmisel: Eesti tänab teid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Kadrioru kunstimuuseumis teenetemärkide kätteandmisel, et Eesti tänab iseseisvuspäeva eel riiklike autasude saajaid töökuse ja nõudlikkuse, tubliduse ja aususe ning mitmel puhul isikliku vapruse eest.

Head teenetemärkide kavalerid ja teie lähedased! Presidendina on see päev, kui kirjutan alla riigi teenetemärkide andmise otsusele, üks toredamaid aastas. See on võimalus veel kord üle kinnitada, millistele väärtustele Eesti toetub, mida Eesti oluliseks peab ja mille eest Eesti tänab.

Riigi teenetemärkide saajaid ei ole palju. Seda enam tõuseb esile teist igaühe roll. Nii nende puhul, kelle tuntus seda rolli avalikkusele üle kordab, kui ka nende puhul, kellest üleriigiline avalikkus enne väga palju kuulnud ei ole.

Pikaaegne Valgetähe teenetemärgi kavaler, loodusfilmide looja Rein Maran rääkis aasta tagasi iseseisvuspäeva usutluses ainult ühest Eestist, mis meil on. Rääkis sellest, et «see on minu keel, minu maa, minu rahvas ja kõik selle maa rõõmud ja valud on tegelikult minu valud».

Jah, need on meie kõigi rõõmud ja kõigi valud. Ühised. Nende märkamine ja äratundmine, jagamine ja leevendamine nõuab meilt ühist hoolimist. Hoolimist igast inimesest. Hoolimist Eestist.

Terase ja samas tundliku pilguga Rein Maran arvas, et me alles hakkame tasapisi muutuma täisõiguslikuks kodanikuks, kes oskab nõuda, tahta ja on selle maa eest väljas. Teie, lugupeetud teenetemärkide kavalerid, olete seda kõike osanud ja suutnud teha, sageli varem kui teised.

Eesti tänab iseseisvuspäeva eel teid teie töökuse ja nõudlikkuse, tubliduse ja aususe ning mitmel puhul isikliku vapruse eest. Te olete tihti mentorid, eeskujuks oma kolleegidele ja kaaslastele.

Siin pole oluline, millisel erialal te täpselt töötate. On see teadus, kohaliku elu edendamine, meditsiin, korrakaitse, tööstus, ettevõtlus, haridus… Tähtis on teie pühendunud töö, teie tegevus Eesti heaks ja Eesti nimel. Te ei kurda ega otsi võimalust kellelegi midagi ette heita, ei lase asjadel omasoodu kulgeda ega taanda end kõrvaltvaatajaks. Teie teete ise. Nii saamegi parema, edukama ja sõbralikuma kodu. Sellise, nagu ise tahame.

Samuti tänab Eesti meie sõpru välismaal, kes on toetanud Eestit ja ka neid põhimõtteid, mida Eesti oluliseks peab. Demokraatiat. Sõnavabadust. Õigusriiki. Vaba ajakirjandust. See on vundament, ilma milleta pole võimalik oma inimesi austav ühiskond.

Head teenetemärkide kavaleride lähedased, kolleegid ja sõbrad. Ilma teie toetuse ja mõistmiseta oleks kindlasti paljud parimad soovid ja unistused jäänud teostamata. Ma siiralt tänan teid teie toetuse eest. Palju õnne. Elagu Eesti!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles