Indrek Tarand: kas tedrekana juurde pääseb Randpere või Savisaar?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand
Indrek Tarand Foto: Peeter Langovits / Postimees

Valid Keskerakonna, saad kommunistid, valid Reformierakonna, saad kommunistid – ontlikumad inimesed ei vali seega sügisel kumbagi neist pealinna juhtima, kirjutab parteitu eurosaadik Indrek Tarand Postimehe arvamusportaalis.

Üldiselt ma ei kommenteeri Valdo Randpere tegevusi, sest mulle on need arusaamatud juba sellest ajast, kui ta veel komsorg oli ja ebaselgetel asjaoludel NSVList lahkuda sai. Aga et Postimees palub seda, siis teen erandi.

Randpere jutt sarnaneb Brežneviaegsele plaanile Siberi jõed teistpidi voolama panna. Nimelt ei jookse poliitiline ja moraalne veelahe Eestis kuidagiviisi teljel «hea» Reformierakond ja «halb» Keskerakond ning vastupidi.

Igale mõtlevale inimesele on selge, et need kaks on lihtsalt ühe ja sama mündi erinevad küljed.  Teisisõnu, pole vahet kas olla endiste kommunistide loodud ja juhatatud Reformierakonnas või samasuguste inimeste loodud ja juhatatud Keskerakonnas. Valelik poliitika, parteiline pimedusegalöödus ning sularahaümbrike ringlemine jätkub.

Seega veelahe on hoopis niipidi, et kes soovivad sellise poliitkultuuri jätkumist, need valivad justnimelt Kesk- ja Reformierakonda. Neid inimesi on, sest sellest «katusepaneku» süsteemist on ka isiklikku kasu saavaid kodanikke. Neid on arvukamalt kui ühiskonna tervisele hea oleks.

Ontlikumate inimeste jaoks jäävad muud valikuvariandid. Isiklikult loodan, et sügisestel valimistel siiski näitavad end ka aktiivsed kodanikud väiksematest erakondadest ning eriti just vabad kodanikud. Olgu siis ühendus VIK või mõni muu lokaalse elu kulgemisest arusaama omav rühmitus.

Randpere usub, et kõikidel on haugi mälu ja kellelgi pole meeles, et Reformierakond on juba nn kolmikliidu laiali ajanud – loomulikult selle nimel, et saaks oma alter ego ehk Keskerakonnaga munitsipaalmonopolide haldamisel kätt proovida. Miks peaks sotsiaaldemokraatlik erakond või Isamaaliit nende jutte sedapuhku uskuma?

Tore oli ka näha, et respublikaanlik lauslollus pole otsa lõppenud ja Siim Kiisler läks jälle nagu kärbes Randpere magusalt lõhnavasse püünissesse. Respublikaanid võiksid meenutada aegu, mil toonane peaminister Siim Kallas neil ühinemislepinguga naha üle kõrvade tõmbas...

Kokkuvõttes ei erine ei Randpere, Savisaare ega kellegi kolmanda avaldused karvavõrdki tedremängust, kus samuti sulestik puhevile aetakse ning veidraid häälitsusi tehakse. Tulemuseks on, et mõni pääseb tedrekana juurde, teisele jääb lohutuseks metsaserva vedelema jäetud kummisaabas.

Hoopiski olulisem oleks tegelikult rakendada teistsugust valimiskorda, mille loomiseks ettepanekuid leiab Rahvakogu veebilehelt. Hea tahte korral jõuaks uue seaduse jõustada ning omavalitsused parteilisest pärisorjusest vabastada.

Postimehe arvamusportaal küsib arvamusliidritelt, kas Tallinna opositsiooniparteidel on veel mingit lootust sügisestel valimistel Keskerakonna vastu saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles