Ott Lumi: mängus on enamat kui võim Tallinnas

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi
Ott Lumi Foto: Erakogu

Valdo Randpere, sotside ja teiste hiljutistest avaldustest kumab läbi, et tänavu võideldakse lisaks Tallinnale ka 2015. aasta riigikogu valimiste nimel, räägib suhtekorraldaja ja poliitikaekspert Ott Lumi intervjuus Postimehe arvamusportaalile.

Mis võis põhjustada Valdo Randpere värske väljaütlemise, millise kivi alla paistab peitunud olevat selle alltekst? Kas tõesti usub ta, et kolm parteid löövad nüüd selja sirgu ning moodustavad triumviraadi ninasarviku kukutamiseks?

Kuna Keskerakond on Tallinna rahvastikukoosseisust tulenevalt praktiliselt alati olnud pealinna domineeriv partei, on pea kõikide valimiste eel heietatud mõtet temavastase alliansi loomisest.

Erinevatel põhjustel see samas kunagi väga hästi õnnestunud pole. Randpere üleskutse ei ole ebasiiras, sest tõepoolest, mida ühtsem on Keskerakonna vastasrinne, seda suurem on teiste parteide lootus Tallinnas neile sekundeerida.

Edgar Savisaar tunneb end Tallinna troonil üsna kindlalt. Kui reaalne on, et Keskerakond ei saavuta lõppkokkuvõttes oktoobrivalimistel pealinnas taaskord ainuvõimutulemust? Aga see, et Savisaar ei jätka linnapeana?

Hetke toetusnumbrid ja trendid ei luba küll oletada, et Keskerakonna võimu Tallinnas miski kõigutaks. Savisaare linnavalitsus on teinud kõik selleks, et oma valijaskonda maksimaalselt konsolideerida, nimetagem ennekõike tasuta transporti ja Lasnamäe kiriku ehitust. Eestis kehtiva valimissüsteemi kohaselt saab valimistel koguda poolthääli ja vastuhääli anda ei saa. Seega on Savisaare positsioon küllalt kindel.

Anna palun opositsioonilisele kolmikule nõu – mida tarka peaksid nad koos või eraldi tegema, kui tahavad tõesti Keskerakonna ainuvõimu lõpetada? Mida aga teeb opositsioon tõenäoliselt lähikuudel valesti, mistõttu jääb Keskerakond edasi võimule?

Tallinna opositsiooniparteidele nõu andmine on keerukas ülesanne, sest parteide jaoks pole ju kaalul vaid 2013. aasta kohalikud valimised. Kõik kolm erakonda vaatlevad neid valimisi ettevalmistusena 2015. aasta riigikogu valimisteks.

Sellega saab seletada ka sotside tõrksat vastust Randpere üleskutsele. Sotsid saavad hästi aru, et kui nad lähevad kohalikel valimistel paremerakondadega ühte blokki, raskendab see neil neile riigikogu valimistel vastandumist. Tõsisem valik seisab sotsidel ees pärast valimisi, kui Savisaar nad koalitsiooni kutsub.

Mis puudutab Reformierakonna ja IRli tegevust ja ettevalmistust 2013. aasta Tallinna kampaaniaks, siis kuivõrd riigis veetakse võimuvankrit koos, on parteidele kindlasti väga kasulik ja mõistlik hoida kohalikel valimistel võimalikult ühtset liini.

Mis on kõige kavalam asi, mida Keskerakond oma võimu kinnistamiseks veel ära saaks teha? Milline nende apsakas aga muudab valimistulemuse ennustamatuks?

Tallinna Keskerakonna seisukohalt on ilmselt kõige targem jätkata valimisteni nii, nagu nad seda seni on teinud, apelleerides oma valijatele ja unustades muu.

Keskerakonna jaoks keeruline küsimus on endiselt nende üleriigiline staatus. Maine, et koostööd sinuga välditakse, on Keskerakonna strateegiline probleem, sõltumata mida peaks näitama sügisel reitingunumber. Kuidas nad selle probleemiga tegelevad, on võtmeküsimus.

Milline viies jõud suudab pealinna valimiskünnisest üle murda? Kes või mis teda päästab ning kelle ta sellega hukutada võib?

Erilist viiendat jõudu ma Tallinna kontekstis tulemas ei näe. Vabariigi aastapäev on ukse ees. Kui see jõud oleks olemas, siis oleks pidanud me sellest enne jõululaupäeva kuulma. Demokraatidel oli teoreetiliselt võimalus midagi saavutada, sest neil on tuumakas tuumik, aga tänaseks on vist selge, et pigem minnakse teiste parteidega koostöö tegemise teed.

Kuigi Vaba Isamaalise Kodaniku tegevusest on sisuliselt vähe teada, ma neid kindlasti ei alahindaks. Samas isegi kui nad ka suudavad künnise ületada, võtavad nad peamiselt IRLi ja Reformierakonna hääli, veidi ka sotside hääli, mis tähendab, et mõju Keskerakonna mandaatide arvule on marginaalne.

Reformierakonna Tallinna piirkonna juht Valdo Randpere kutsus üle-eile IRLi ja sotse maha istuma, et arutada võimalusi üheskoos Edgar Savisaare juhitud keskerakondlik linnavõim kukutada. Sotsid teatasid, et nemad niimoodi vastanduda ei kavatse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles