Deniss Boroditš: Savisaare-vastasusest ei piisa!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Boroditš
Deniss Boroditš Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Mitte-eestlane ei vali sügisestel valimistel Tallinnas Keskerakonda siis, kui talle suudetakse pakkuda veenvat alternatiivi mitte üksnes kohalikul, vaid ka riigi tasandil, kirjutab Postimehe arvamusportaalis Tallinna valimistel kandideerida plaaniva MTÜ Demokraadid ja riigikogu liige Deniss Boroditš.

Populistlike loosungite ja isikute vastandamise asemel tuleks poliitilistel jõududel keskenduda konkreetsetele ideedele ja mõtetele, kuidas linna juhtimine ja selle arendamine oleks läbipaistvaim ja edukas. Minu arvates tahab valija tegusid, hinnata ideid ja poliitilisi prioriteete, mitte näha vastaste sopaga loopimist ning halvustamist. Ei tasu unustada, et valimistel hääletades teeb valija valiku poolt, mitte vastu.

Seega Tallinna puhul sõltub valimistulemus kolmest komponendist. Esiteks, kui suur osa valijatest kiidab heaks Keskerakondliku senise linnavalitsuse juhtimisstiili ning selle poliitilised prioriteedid. Kas tasuta ühistransport kõigile (mitte ainult abivajajatele nagu varem), müstiliste summade eest linnajuhtide nägudega kalendrite trükkimine, linnaisadele täiendava, 13. palga maksmine jne on inimestele tähtsamad kui korras teed ja tänavad, korralikult rahastatud koolid-lasteaiad, kaasaegne ühistranspordivõrgustik jne? Valikuid tuleb teha, sest mõlema jaoks raha ei jätku.

Teiseks, millisega alternatiiviga tulevad välja teised erakonnad. Kui ainukeseks alternatiiviks saab olema Savisaare-vastasus, siis sellest ei piisa. Nagu ma juba varem ütlesin, konkureerimine peab olema poliitiliste prioriteetide tasemel - kelle ideed ja juhtimisstiil on valijatele lähemad ja selgemad.

Kolmandaks ning üheks tähtsamaks saab olema mitte-eestlaste poliitiline eelistus. Tallinnas on pea pooled valijad mitte-eestlased, seega saab võtmeküsimuseks olema, kas ka nendele suudetakse pakkuda alternatiivi.

Inimesed, kes on harjunud valima Keskerakonda vajaksid reaalseid alternatiive ning seda mitte ainult Tallinna kommunaalteemades – ka riikliku poliitika tasemel. Kui seda alternatiivi ei pakuta, siis ei muutu ka mitte-eestlaste valimisharjumus.

Reformierakonna Tallinna piirkonna juht Valdo Randpere kutsus üle-eile IRLi ja sotse maha istuma, et arutada võimalusi üheskoos Edgar Savisaare juhitud keskerakondlik linnavõim kukutada.

Deniss Boroditš on endine Tallinna abilinnapea ja Keskerakonna liige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles