Urve Eslas: zombide rünnak

Urve Eslas
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Eslas
Urve Eslas Foto: Erakogu

Esmaspäeva hommikul kell pool seitse saatis BBC 4 uudisteankur Jon Snow Twitterisse sõnumi: «Kus on saade BBC Today? Meteoor tabas rahvusringhäälingu maja? Elektrikatkestus? Surm? Kas ma olen viimane ellujäänu kogu planeedil?»

Ehkki BBC töötajad pole ka varem hiilanud informeeritusega omaenda majast alguse saanud uudistest (BBC nüüd juba ametist lahkunud peadirektor George Entwistle sai läinud aasta lõpus BBCd tabanud pedofiiliaskandaalist teada alles päevi hiljem), oli Snow’ tviit ilmselt pigem tähelepanu juhtimine olukorrale, mida ühe maailma juhtiva uudistekanali vaikimine tegelikult kaasa tooks.

BBC streik ei häirinud Briti avalikkust nii, nagu võinuks seda teha näiteks metrooseisak: midagi elulist ei jäänud tegemata, tööle ja kooli jõuti ning õhtul pubidesse niisamuti. Eeter ei jäänud päris tummaks, kuid piisav šokk turvalise järjepidevusega harjunud avalikkusele oli ka ootuspäraste uudiste ja hommikuprogrammi asendamine kordussaadetega. Kui hommikul raadio lahti keeranu kuuleb uudiste asemel saadet Mozarti elust, tekib korraks tunne, nagu oleks maailmakord lagunenud, taevas ja maa pimedusse mattunud ja varugeneraator käima läinud, või justkui oleks ammu salvestatud saate näol tegu hologrammiga, mis juba ammu hukkunud asukate nimel kõneleb. «Tunne, nagu oleks Suurbritannia zombide rünnaku alla sattunud,» naljatati Twitteris.

Pubis, selles Briti vastes Vana-Kreeka ago­raale, oli streik peamine jututeema. Guardiani küsitluse järgi tundis end hommikuprogrammi ärajäämisest häirituna kaks kolmandikku brittidest.

Streigi põhjus oli BBC kärpeprogramm, mida veidral moel «kvaliteedikavaks» kutsutakse. Nelja aasta jooksul peab BBC kärpima kuludest viiendiku, ja see tähendab 2000 töötaja koondamist. Ringhäälingu juhtkond oli ajakirjanike käitumisest nördinud: streik ei võtvat ära kärpimise vajadust, küll aga panevat BBC veelgi haavatavamasse positsiooni.

Et kärpida on vaja, sellega olid nõus ka ajakirjanikud, kuid selle asemel et koondada saadete tegijaid, tuleks üle vaadata BBC juhtstruktuur ja selle liigsuured töötasud. Lisaks on heldelt kinni makstud ka juhtkonna seast lahkujad, kohati liigagi heldelt. Esmaspäeval BBC peamaja juurde kogunenud ajakirjanike seas paistis olevat populaarseks naljaks BBC juhtkonna võrdlus justkui teisest ilmast pärit zombidega: nad on kaugenenud arusaamast, milleks üldse BBC vajalik on.

Kuid peamiseks aruteluteemaks oli esmaspäeval see, kuidas peaks BBC suutma tõsta saadete kvaliteeti, kui ajakirjanikke järjest koondatakse. Hea ajakirjandus algab headest ajakirjanikest, just nagu restoran headest kokkadest. Uksehoidjad ja ettekandjad võivad ju olla parimad, aga kui kokk saab korraliku prae asemel hakkama vaid põhjakõrbenud pudruga, ei ole restoranil pikka pidu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles