Maria Vooglaid: lõpetage palvetamine, see ei toimi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Vooglaid
Maria Vooglaid Foto: Erakogu

Kuivõrd teadus ei saa tegelikult tõestada, et Jumalat pole, ei saa see ka tõestada, et palve ei toimi, kirjutab lugeja Maria Vooglaid Postimehe arvamusportaalis, ning lubab Eesti hümni 3. salmi edasi laulda.

Visake minema oma palvehelmed, vabanege lauluraamatutest! Pärast aastatuhandetepikkust Looja Jumala poole pöördumist võib skeptik.ee eestvedaja Martin Vällik lõpuks täie veendumusega kuulutada, et «palve mõju on teaduslikult uuritud ja leitud, et kasu sest pole» («Vaikigem hümni jumalasalmi ajal!« Martin Vällik, Postimehe arvamusportaal 14.02.2013).

Milline asjakohane avaldus paastuaja algusse, kus ustavad kristlased valmistuvad veel rohkem palvele aega raiskama kui tavaliselt. Õigeaegne hoiatus!

Kui Välliku avaldus palve kohta üldse midagi tõestab, siis autori täielikku võimetust mõista palvet ja kristlust üleüldse. Kristluse keskne idee on, et eksisteerib miski, mis on ülevam kui «posija aura, pildaja energiasammas või Russelli teekann» – vähe sellest, isegi ülevam kui teadus.

Puhtteoreetiliselt, ka ise uskumata, peaks olema võimalik mõista, et kui eksisteerib kõikvõimas Jumal, siis inimene – tema loodu, tema alam – ei saa oma inimlike vahenditega Tema tegusid kaardistada. Kuivõrd teadus ei saa tegelikult tõestada, et Jumalat pole, ei saa see ka tõestada, et palve ei toimi. Skeptikute jaoks pettumus, aga pole parata.

Arvamusloo põhitees hümni kolmanda salmi kohta on aga põhjendatud. Ärgem tunnistagem valet! Ainult et parema elu otsinguil Eestist lahkunud või seda kaaluvad kaasmaalased peaks siis vast vaikima, kui lauldakse «Ei leia mina iial teal see suure, laia ilma peal, mis mul nii armas oleks ka, kui sa, mu isamaa!»? Ja kes riigi eest surema ei nõustuks, ei tohiks vist laulda «jään sull' truuiks surmani»? Teise salmi alguses «Sa oled mind ju sünnitand ja üles kasvatand» leiaksime uhkete vaikijate seast ehk isegi oma presidendi?

Mina jätan oma palvehelmed esialgu siiski alles.

Teaduslikku maailmapilti edendava veebikeskkonna Skeptik.ee eestvedaja Martin Vällik kutsus eile Postimehe arvamusportaalis mitteusklikke üles Eesti hümni 3. salmi ajal vaikima, kui neid häirib, et seal palvetatakse kristliku jumala poole, keda nad ei usu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles