Ksenia Repson: E-stonia-2050

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenia Repson
Ksenia Repson Foto: Pm

Fantaseerigem natuke. Juba 2014. aastal tulid tagasi valitsuse lubatud pensionid, masu andis järele ja finantsasjad said tasapisi korda.



Kui ei tule uut maailmasõda, totaalset piiride ümbertegemist, üleujutust, siis elame ka 2050. aastal Läänemere kaldal, mis on tuntud ka kui Nord Stream Sea.



Üleüldisest kokkuhoiust kurnatud Eesti elanikud tekitavad uue tarbimisbuumi, kogu meie väikse riigi territoorium saab kaetud plastpakendite kihiga, meie elutegevuse jääkidega ja keskkond saab lõplikult hukka.



Põllumajandus on languses, tööstus on ammu kolinud Hiinasse ja Indiasse. Ja olgugi et meie tee on kindlaks tehtud juba 2000ndate alguses – meie tee on e-tee.



Ja selles oleme edukad olnud. Tänu sellele muinsusaegsele firmale Skype’ile on Eesti riigil arenenud e-riigi maine. E- on meie uus rahvustunnus ja selle üle tunneme suuremat uhkust kui e-riigikeele ilu üle või rituaalsete laulude ja tantsude üle, mida vanurid nimetavad imeliku sõnaga «laulupidu».



Tartu külje all asuvas Silikoonorus loovad parimad Eesti progejad ülitarga arvuti E-stonia-2050, kelle andmebaasis on terve inimkonna kogemus. Tehisintellekt ei tee vigu, tema ette püstitatud probleemi ainuõige lahendamise kiirus hämmastab – see on nanosekundist väiksem.



Me esitame talle küsimusi, mis on meid vaevanud mitukümmend aastat: mis valitsust me vajame, mis riigikord teeks meid õnnelikuks?



Superarvuti mõtleb tavalisest kauem. «Ideaalne oleks valida valitsejaks mind,» lausub ta lõpuks. «Mina, erinevalt teist, inimestest, võin samaaegselt olla parimaks ökonomistiks ja pädevaks finantsistiks, sama hästi jagan välispoliitikat ja kultuuri, minu emaplaadil on olemas maailma parimad muusika-, kirjandus-, ja kuntsiteosed.



Ma olen sportlane – male maailmameister. Ma valdan kõiki keeli ja mul ei teki tõlkimisega raskusi. Mälumaht on nii suur, et ma olen suuteline meeles pidama kõiki oma projekte ja, nagu te seda nimetate, valimislubadusi.



Selleks et uude ühiskonda integreerida, pean ma vaid alla laadima väikse programmiuuenduse. Kuid peamine on, ma ei pea mõtlema isiklikest eelistustest ja ambitsioonidest ega kandma hoolt järeltulijate eest. Kõik, mis ma vajan, on internetiühendus ja pidev vool.»



«Kuid kuna ma tean teist kõike, tean ma samuti, et te ei vaja sellist riigipead. Muidu te kaotate oma inimolemuse, ei tee enam vigu ega õpi neist,» lisab ta lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles