Rainer Vakra: tarbimismaksude järsk tõus suretab kohaliku kaubanduse

Rainer Vakra
, riigikogu liige, demokraatide ühenduse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Peeter Langovits

Riigikogu demokraatide rühma liige Rainer Vakra leiab IRLi liikme Tõnis Paltsi maksupoliitikat muutvaid ettepanekuid kommenteerides, et tarbimismaksude järsk tõus suretab kohaliku kaubanduse välja.

Teada-tuntud tõde kui tahad tähelepanu ja arutelu, siis keera vint üle, kaldu äärmustesse ning nimeta seda kindlasti reformiks. Just nendest õpetussõnadest on Palts oskuslikult oma kirjatükis lähtunud.

Ühes tuleb aga Paltsuga kindlasti nõustuda, maksundus on kompleksne teema, mida tuleb käsitleda tervikuna. Fakt on see, et riik vajab maksutulusid. Nüüd on poliitiliste valikute koht, millistelt eluvaldkondadelt raha kokku koguda (erinevate maksuliikide ja -määrade kogum) ja millele seda kogutud raha kulutada. Oleks hädavajalik, et igal erakonnal oleksid need põhimõtted kõigile arusaadavalt paigas ja must-valgelt kirjas. Põhimõtteliselt on iga üksiku maksuliigi ja -määra üle vaidlemine puhas tehniline küsimus. Olulisem on enda ja teiste jaoks sõnastada «maksude korvi» kokku panemise aluspõhimõtted. Millist tegevust/käitumist me maksustame ja  milleks maksuraha kasutame.

Aga kindlasti ei saa nõustuda ideega, et sisuliselt kaotada tulumaks või äärmisel juhul maksustada ainult suurrikkaid ning selle asemel tõsta kõrgeks tarbimismaksud. Sellise sammuga saab väga edukalt suretada kohalikku kaubandust. Tarbimise maksustamisega muutuvad ostud kallimaks, mis tähendab esiteks näiteks seda, et välisturistidel on vähem motivatsiooni siia reisida, rääkimata siin oma ostude sooritamisest. Teiseks muutub kohalike jaoks järjest mõistlikumaks käia ostureisidel Lätis, Soomes või isegi Rootsis ja Suurbritannias. Lisaks mõjub tarbimismaksude, näiteks käibemaksus tõstmine, siiski kõige rängemalt vaesemale elanikkonnale, kelle tulumaksukoormus on täna niikuinii tänu tulumaksuvaba miinimumile madalam. See tähendab, et kui tarbimismaksude tõstmist «kompenseerida» tulumaksu langetamisega, siis madalama sissetulekuga inimeste jaoks juhtub see, et tarbimismaksud tõusevad igal juhul kiiremini kui nende jaoks tulumaksu vähenemisest kasu tõuseb. Kokkuvõtteks tuleb kiiremas korras tõsta senist põhjendamatult madalat tulumaksuvaba määra ja jätta rahule idee tõsta käibemaksu.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles