Otsustav riigijuht

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
François Hollande
François Hollande Foto: Reuters/ScanPix

François Hollande’i üks valimislubadusi oli tuua Élysée paleesse lisaks värskele õhule ka uus Aafrika-poliitika. See on oluline, kuna Mustal Mandril on eelkõige rikkalike loodusvarade tõttu Prantsuse välispoliitikas eriline roll.

Läinud reedel teatas moraalset välispoliitikat lubanud Hollande sõjalise operatsiooni alustamisest Malis. Hollande ei mallanud oodata, millal bürokraatlik asjaajamine jõuab nii kaugele, et maailm selles Prantsuse endises koloniaalvalduses sekkub. Ta otsustas tegutseda ning nädalaga on konflikt üha laienenud, haarates kaasa ka Alžeeria.

Suunamuutusi Aafrika-poliitikas on lubanud ka Hollande’i eelkäijad, kuid need on jäänud poliitilisteks loosungiteks. Ka Hollande’i otsus näib kinnitavat, et kursimuutust pole toimunud. Küll annab see kodumaal üha ebapopulaarsemaks muutuvale Hollande’ile võimaluse näidata end tugeva selgrooga juhina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles