Marsi-lennu simulatsioon tõi üllatusi inimese füsioloogiast

Arko Olesk
, Postimees/TLÜ
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soola tasakaalu organismis reguleerivad hormoonitsüklid, avastasid teadlased, kes said uurida Marsile ja tagasi «lennanud» astronaute.

«Mars500» nime kandnud eksperiment algas Moskva 2010. aasta suvel, mil kuus katsealust ronisid kapslisse ja veetsid seal peaaegu poolteist aastat, simuleerides Marsi-missiooni. ­Euroopa, Venemaa ja Hiina kosmoseagentuur võtsid katse ette, et uurida võimaliku autentse lennusimulatsiooni peamiselt psühholoogilisi mõjusid meeskonnale.

Näiteks tõi eksperiment esile probleeme unetsükliga. Ent samal ajal said teadlased katsealuste kindlat režiimi kasutada ka füsioloogiliste uuringute tegemiseks, muu hulgas kogudes uriini- ja vereproove, mõõtes vererõhku ja hormoonide taset.

Kogutud andmestik viis saksa teadlased avastuseni, et keha reguleerib soola taset organismis seni arvatust teistmoodi. Valdav arvamus senini oli, et keha viib üleliigse soola, õigemini selle koostises oleva naatriumi organismist uriiniga kiiresti välja, Marsi-lendurite uriiniproovid lükkasid selle aga ümber. Selgus, et naatriumi tase organismis kõigub regulaarsete, umbes nädalapikkuste tsüklitena, mida ilmselt reguleerivad hormoonid.

Lisaks kinnitasid uuringud tõsiasja, et soolasisalduse vähendamine toidus tuleb kasuks vererõhule.

Teine ootamatu avastus oli hormoonitasemete kõikumine, mida pole meeste puhul varem täheldatud. Näiteks meeste suguhormoon testosteroon kõigub umbes 28-päevase tsükliga. Uuringu läbi viinud Erlangen-Nürnbergi ülikooli professor Jens Titze läks isegi nii kaugele, et nimetas seda «meeste kuupuhastuseks».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles