Ennustajad: ESMist küsib abi Sloveenia, Itaalia, Hispaania, Portugal, Kreeka või eikeegi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
(Fotod: Scanpix)
(Fotod: Scanpix) Foto: Graafika: Laura Kangur

Postimehe arvamusportaali ennustuses osalejate arvamused küsimuses, kas ja kes Euroopa riikidest uuel aastal Euroopa Stabiilsusmehhanismist (ESM) abi paluvad, läksid lahku.

«Kas mõni uus riik küsib aasta jooksul ESMist rahandusabi? Milline?» küsis Postimees ja sai järgnevad vastused:

TLÜ riigiteaduste instituudi direktor Anu Toots: «Tõsine pretendent on Sloveenia.»

LHV panga makroanalüütik Heido Vitsur: «Minu arvates mitte. Kuivõrd probleem pole niivõrd ülejäänud riikide võlgades vaid kommertspankade probleemides, siis ülejäänud riikides peaks probleemid olema lahendatavad ilma et mõni riik ise peaks abi paluma.  Võimalused selleks on ju tänaseks loodud.»

Suhtekorraldusfirma Rull ja Rumm juhataja Ivo Rull: «Portugal küsib ja saab. Kreeka tahaks ka küsida, aga tal ei lasta küsimust esitada.»

EBSi Vaba Majandusmõtte Keskuse juhataja Andres Arrak: «Tõenäoliselt Hispaania, mille tööpuudus püsib ülikõrge».

Diplomaatide kooli asedirektor Vahur Made: «Itaalia».

TTÜ Innovatsiooni ja ettevõtluskeskuse direktor Tea Varrak: «Loodetavasti ei küsi keegi. Aeg hakata ise hakkama saama!»

ESM on euroala riikide rahvusvaheline finantseerimisasutus, mille eesmärk on anda tõsistesse rahalistesse raskustesse sattunud liikmetele rangetel tingimustel finantsabi, et tagada euroala ja selle liikmesriikide finantsstabiilsus. Sel aastal küsisid Euroopa stabiilsusmehhanismist abi Hispaania pangad ja Küpros.

Postimehe arvamusportaal palus kuuel ühiskonnaasjatundjal ja poliitikahuvilisel vastata 12 ennustusküsimusele uue aasta kohta. Vastasid Anu Toots, Tea Varrak, Andres Arrak, Heido Vitsur, Vahur Made ja Ivo Rull, kelle seisukohad avaldati Postimees online’s reede ja nädalavahetuse jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles