Ennustus: Eesti-Vene piirileping uuel aastal ei jõustu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Laura Kangur / Aldo Luud / Toomas Huik

Neli Postimehe arvamusportaali küsitluses osalenut ennustavad, et Eesti ja Venemaa ei jõua 2013. aasta jõuluks piirilepingu jõustamiseni.

«Ei, niikaua kui peaministriks on Ansip,» kommenteeris olukorda majanduspublitsist Andres Arrak. «Ei, sest vene jõulud toimuvad kaks nädalat hiljem,» lisas suhtekorraldaja Ivo Rull.

Majandusanalüütik Heido Vitsur märkis aga, et «vastust küsimusele «miks», ratsionaalsel tasandil pole võimalik anda.»

Ülejäänutele vastandusid politoloog Anu Toots ja diplomaatiakespert Vahur Made, kes mõlemad ennustasid, et leping saab selleks ajaks jõustatud.

Eesti ja Venemaa peavad tänavu 31. oktoobrist alates konsultatsioone omavahelise piirileppe jõustamiseks.

Eesti ja Venemaa välisminister allkirjastasid piirilepped 2005. aasta 18. mail ning riigikogu ratifitseeris need sama aasta 20. juunil. 2005. aasta juuni lõpus teatas Venemaa, et võtab oma allkirja Eestiga sõlmitud piirilepetelt tagasi, leides, et riigikogus ratifitseerimisseadusele lisatud preambul võimaldab esitada Venemaale tulevikus territoriaalseid nõudmisi. Eesti on seda väidet korduvalt tõrjunud.

Tänavu septembri algul teatas Venemaa välisminister Sergei Lavrov, et Venemaa on valmis alustama taas Eestiga piirilepingute sõlmimise üle kõnelusi. Oktoobris tegi riigikogu valitsusele ettepaneku alustada Venemaaga konsultatsioone, et leida võimalusi piirilepingute sõlmimiseks.

Postimehe arvamusportaal palus kuuel ühiskonnaasjatundjal ja poliitikahuvilisel vastata 12 ennustusküsimusele uue aasta kohta.  Vastasid Anu Toots, Tea Varrak, Andres Arrak, Heido Vitsur, Vahur Made ja Ivo Rull. Vastuseid avaldame küsimus-haaval sel nädalavahetusel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles