Contra: enne linna, siis pruudiga maale tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvalaulik Contra ehk Margus Konnula.
Rahvalaulik Contra ehk Margus Konnula. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pruut linnast leida ja koos maale kolida – sellist lahendust soovitab Võrumaal Urvastes elav kirjanik Contra (Margus Konnula) maal valitsevale noorte naiste põuale. Ta soovitab ka luua noortele maale nn sisseelamistalud.

Heh, mina oma kandis küll ei julge öelda, et naisi vähem oleks kui mehi. Vähemalt annavad naised külaühiskonnas nii tugevalt tooni, et mehi on harva märgata. Seda enam muidugi naised paremaid mehi hoiavad, ega see pruutide pink pole vist pikk tõesti. Olen ka oma küla naisi kuulnud arutlemas, et kui poisile pruuti ei leia, võib ta küla jaoks kaduma minna.

Kindlasti ei saa maale elama meelitamist muuta soopõhiseks. Ehk tuleks põhirõhk panna sellele, et tuleks inimesed maale paarikaupa (nagu Noa laevale), see oleks kestlikum.

Tehnika- ja infoajastu tõenäolisem skeem on, et maainimesed (erinevatest regioonidest) saavadki kuskil linnas kokku ja moodustavad omavahel paare. Kui selline paar kolib seejärel maale, on ta ilmselt tugevamalt püsiv kui see, et võetakse kusagilt ligidusest nende hulgast, keda parasjagu võtta on.

Muidugi võib vabalt naabripoisist-tüdrukust kena paar saada, aga valikuvõimalus ka paha ei tee.
Nii ei ole iseenesest midagi katki, kui noored lähevad linnaõhku nuusutama. On läinud neid kõigil aegadel, lihtsalt vanasti olid pered talus niipalju suuremad, et keegi ikka kohapeale ka jäi.

Kõige olulisem, et inimene tunneks ja teaks, et tal on kuhugi tagasi tulla, et tal on olemas üks koht seal kuskil «pärapõrgus», kus tal võiks olla hea, kui ta ise vähegi tubli inimene on. Virisejatel on igal pool halb, eks ju.

Kindlasti hirmutab võimalikke maaletulijaid tundmatus kohas vettehüppamine, nii et Misso ja Meremäe ja kes siin inimesi enda valda meelitavad, on õigel teel. Kui tulemuseks on kasvõi üks pere aastas, on seeme viljakasse pinda kukkunud.

See, et mingi kampaaniaga kohe hopp-hopp talud täis saavad ja uusigi juurde ehitatakse, ei oleks õige nõuda. Plaan peab ikka selline olema, mida on võimalik 200 protsenti ennetähtaegselt täita.

Üks uitmõte, et inimestel võiks külades olla sellised sisseelamistalud, kus nad saavad prooviks elada kuu või paar, ilma kohustuseta sinna sisse kolida. Ilma et nad peaksid üldse mingeid erilisi isiklikke asju kohale vedama. Nagu – proovi meie kaupa 14 päeva, kui ei meeldi, saada tagasi.

Postimehe arvamusportaal küsib täna, kuidas lahendada olukord, kus viljakas eas naised kolivad linna, kuid mehed jäävad maale – värsketest rahvaloenduse andmetest ilmnenud nn pruudipõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles