Rainer Vakra: tõstkem rikaste tulumaksu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra
Rainer Vakra Foto: Peeter Langovits / Postimees

Suurem hulk inimesi tuleb päästa tulumaksust ning rikaste maksukoormust kasvatada, kirjutab Keskerakonnast lahkunud Demokraatide ühenduse juht Rainer Vakra Postimehe arvamusportaalis.

Eestis seni kiidetud madalate maksudega nn õhukese riigi mudel on seadnud ohtu sisejulgeoleku ja -turvalisuse ning märgatavalt kahandanud inimeste igapäevast toimetulekut. Selle tagajärjel on vähenenud riigi toimevõime. Näiteks on tulumaksu vähendatud olukorras, kus riik ei suuda mitmeid endale võetud kohustusi juba täna täita.

Võib kindlalt öelda, et madalad maksud ja poliitika, mis toetab Eestist välisinvestori väljaviidava kasumi maksustamata jätmist, ohustab riigi kui sellise toimimist ja jätkusuutlikkust.

Iga hinna eest tulumaksu alandamine on kindlustanud ja hoidnud neid, kelle sissetulekud on suurimad, ja seeläbi kasvatanud ühiskonnas kihistumist. Väiksema sissetulekuga inimesed jäävad vaesemaks ja jõukamad saavad jõukust juurde.

Demokraatide hinnangul tuleb peatada üksikisiku tulumaksu määra edasine langetamine, sest selline riigitulude vähendamine ei anna tuge neile, kes seda reaalselt vajavad.

Tulumaksu pidev alandamine on toonud kaasa ka kaudsete maksude osakaalu ebaproportsionaalse suurenemise, mis on seadnud riigieelarve liigselt sõltuvusse tarbimisest. Tarbimishindade tõusu suhtes on haavatavad aga just vähem kindlustatud inimesed.

Täna on oluline suurendada tulumaksuvaba miinimumi osa, mis jätab inimestele reaalselt rohkem raha kätte. Lisaks suurendada tulumaksu protsenti, mis ei koorma keskmise ja sellest madalama sissetulekuga inimeste toimetulekut. Selliselt on ka mõju riigieelarvele tasakaalustatud.

Mõnevõrra mõjutab see kõrgepalgaliste sissetulekut, kuid see pole ka neile märkimisväärne. Lisaks tulumaksu korrigeerimisele aitab ühiskonna üha kasvavat lõhet vähendada ja sügavamasse vaesusesse langemist pidurdada.

Mikk Salu kirjutas reedeses Postimehes, et erakonnad näevad Eestile kolme reaalset maksutulevikku: hoida praegust; «võtta ameerikalikult rikastelt ja anda vaestele», ning «võtta skandinaavialikult kõigilt ja anda kõigile». Postimehe arvamusportaal küsib selle pinnalt, milline lahendus neist on Eestile kõige parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles