Inimene – museaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Rahva Muuseum on saanud saja-aastaseks. Kui öeldakse «muuseum», siis meenub üldiselt midagi vana ja tolmust. Ent ERMi erilisus seisneb selles, et ta paneb iga inimese tundma end osakesena rahva ajaloost, mida (või tegelikult keda) ta talletab.


Nii palus juubilar inimestelt endale sajandaks sünnipäevaks ilusa kingi – saata muuseumile üks päev oma elust. Mis sellest, et ärkasid nagu tavaliselt, jõudsid tööle nagu tavaliselt, läksid koju nagu tavaliselt. See, mis inimese jaoks täna on «tavaline», on saja, aga isegi veerandsaja aasta pärast hoopis teistsugune – alguses nostalgiline, aastate möödudes järjest ebatavalisem ja põnevam.



Ajalugu ei ole vaid see, mida teevad ajaloolased või poliitikud. Kui ajalugu pannakse kokku inimeste endi mälestustest, on see tihti ajatruum ajalugu kui kroonikute kirjapandu. Ja just selles võib ollagi kauaigatsetud võti ühise ajalookäsitluse leidmiseks, mis oleks vaba ideoloogia painetest.



Palju õnne, väärikas juubilar, ning jaksu ja edu ka järgnevaks sajaks aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles