Juhtkiri: kokkulepe kivide asemel

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia opositsiooni meeleavaldajad parlamendi ees Thbilisi kesklinnas.
Gruusia opositsiooni meeleavaldajad parlamendi ees Thbilisi kesklinnas. Foto: AP / Scanpix

Gruusia sündmusi on igati põhjust jälgida murega ja eelkõige soovida, et sellel maal jätkuksid demokraatlikud reformid ja läänelikumaks muutumine. Kümned tuhanded inimesed on kogunenud Thbilisi tänavatele ja opositsioonijuhid nõudsid ultimaatumi vormis president Saakašvili tagasiastumist.

Ühtpidi pole tänavademonstratsioonid see põhimeetod, millega demokraatlikus riigis asju muudetakse. Saakašvili valitsuspartei liikmete arvates peaks aga opositsioon püüdlema dialoogi poole, mitte ultimaatumite keeles rääkima. Gruusia opositsioon pole suutnud praegust presidenti demokraatlikel valimistel seljatada.

Teistpidi on massilised meeleavaldused tänavatel muidugi selge märk inimeste rahulolematusest. Gruusia valitsuse palvel on sündmusi jälginud nii rahvusvaheliste organisatsioonide, Euroopa Liidu kui teiste saatkondade esindajad. Gruusia huvides on tulla oma riigis toime vägivallata ja minna edasi reformidega vaba ühiskonna poole. Ei kivid ega kummikuulid pole suutelised tooma riiki rahu ega välisinvesteeringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles