Reedene Õpetajate Leht: õpetajate tervis ja vägivaldsed lapsed

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht
Õpetajate Leht Foto: Õpetajate Leht

Reedeses Õpetajate Lehes tuleb juttu õpetajate tervisest, agressiivsetest lastest ning samuti Narva kolledži uuest õppehoonest.

Kui palju maksab õpetaja tervisest hoolimine?

Mis juhtub siis, kui õpetaja töönädal poleks pikem kui 35 tundi, nagu hariduministeerium soovib? Õpetajate Leht korraldas õpetajate tööaja mõõtmiseks küsitluse kolmes maakoolis ja ühes pealinna koolis. Üllataval kombel selgus, et kuigi õpetajad kurdavad liiga suure koormuse üle, on see nii ainult linnakoolis, kus õpetaja rabab vähegi elamisväärse palga teenimiseks tõesti nädalas 50-60 tundi tööd teha. Maakoolides seevastu ei tööta õpetajad nädalas  üle  35-40 tunni ehk teisisõnu tulevad juba praegu haridusministeeriumi soovunelmaga vabalt toime.

Huvipõhine kool ja õhinapõhine õpe

Rocca al Mare kooli asutaja Hannes Tamjärv kirjutab Õpetajate Lehes, kuidas Rocca al Mare koolis on püütakse koolitööd ümber korraldada nii, et  lapsed õpiksid õhinal ja teadmiste omandamine poleks kohustus, vaid lähtuks huvist ümbritseva maailma vastu.  Selleks lähenetakse Rocca al Mare koolis tunnile ja õppimisele hoopis teisest otsast – õppeained ja ainekavad on selles koolis küll au sees, kuid nende õpetamisel püütakse järjekindlalt lähtuda õpilase huvidest.

Kui laps tuleb kallale

Õpetajate leht selgitab ka , mida teha siis, kui agressivne ja vägivaldne laps koolis teistele lastele või õpetajale kallale tungib. Norralane Pal-Erik Ruud on  loonud agressiivse käitumisega õpilaste ohjeldamiseks ja õpetajatele enesekaitseks Verge meetodi, mida käis tutvustamas ka Eestis.

Narva kolledži uus hoone

Õpetajate Leht kirjutab ka äsja avatud Tartu Ülikooli Narva kolledži uuest õppehoonest, mis jäljendab Teises maailmasõjas hävinud Narva Börsihoonet ning on oma julge ja moodsa arhitektuuri tõttu ka palju vaidlusi põhjustanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles