Vahur Made: Obama toetagu Gruusiat teel NATOsse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Diplomaatide kooli asedirektor Vahur Made
Eesti Diplomaatide kooli asedirektor Vahur Made Foto: Raivo Tiikma/ Postimees

Eesti Diplomaatide Kooli asedirektor Vahur Made soovitab Postimehe arvamusportaalis USA president Barack Obamal uuel valitsusajal asuda kiirelt Süüria kodusõda lahendama ning toetama Gruusia NATO-püüdlusi.

President Barack Obama võtab oma eelmisest ametiajast kaasa hulgaliselt lahendamata välispoliitilisi probleeme. Kindlasti üritab Obama vältida suurmastaapse sõja puhkemist Iraaniga. Ning kui Iisrael peaks astuma samme, mis Iraaniga konflikti käivitavad, soovib USA seda kindlasti kiiresti lõpetada.

Võtmetähtsusega on muidugi Afganistan, kust NATO peaks praeguste plaanide järgi 2014. aastal lahkuma. Ma kahtlen täiemõõdulise lahkumise võimalikkuses ning näen pigem Afganistani konflikti laienemist Pakistani.

President Richard Nixoni valitsusajast 1970. aastate alguses mäletame loosungit Vietnami sõja «vietnamiseerimisest». See tähendas USA vägede äratoomist Lõuna-Vietnamist ja sealse kaitse üleandmist kohalikele. Tulemuseks oli kogu Vietnami langemine kommunistide võimu alla. Võibolla Obama siiski ei soovi riskida sarnase «afganiseerimise»-stsenaariumiga praegu käimasolevas Afganistani sõjas.

Ka arengud Korea poolsaarel sunnivad tähelepanule. Sõja puhkemise võimalus selles piirkonnas on jätkuvalt olemas.

Obamale soovitaksin asuda kiirelt ja otsustavalt otsima lahendusi Süürias möllavale kodusõjale. Samuti andma Euroopa riikidele mõnd selget sõnumit selle kohta, et USA on jätkuvalt osaline Euroopa poliitikas. Gruusia NATO-püüdluste kindel toetamine oleks siinjuures väga oluline samm, sest NATO laienemine ühte Lõuna-Kaukaasia riiki mõjuks ülimalt positiivselt ja stabiliseerivalt kogu sellele piirkonnale.

Eesti seisukohalt vaadates loodan, et Obama tagasivalimine julgustab Soomet ja Rootsit oma NATO-suunalisi plaane senistest veelgi julgemateks muutma.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles