Hendrik Vosman: Obama Sandy-käp

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Vosman.
Hendrik Vosman. Foto: Mihkel Maripuu

Valge Maja üritas nädala algul supertorm Sandy saabumise eel, ajal ja järel jätta muljet, nagu oleks tuleval teisipäeval toimuvad USA presidendivalimised viimane asi, mille peale president ja tema abilised mõtlevad. Barack Obama ütles, et küll valimised laabuvad, tema prioriteet on tagada katastroofiohvritele piisav abi, asepresident Joe Bideni vastus küsimusele Sandy võimaliku mõju kohta valimistele kõlas: «Ausõna, ma ei usu, et keegi sellele üldse mõelnud on.» Jaa, muidugi.

Nii tõsine looduskatastroof vaid nädal enne nii tähtsaid valimisi on USA poliitikas enneolematu. Kõige lähedasema võrdlusena mainitakse 50 aasta tagust Kuuba raketikriisi, mis algas kolm nädalat enne 1962. aasta vahevalimisi. Tulemus oli, et John F. Kennedy juhitud demokraadid kaotasid kohti esindajatekojas, kuid võitsid juurde senatis.

Sandy-taolised loodusõnnetused peaksid valimiste kontekstis teoreetiliselt andma selge eelise ametisolevale presidendile. Tema on see, kes juhib föderaalse abi andmist katastroofiohvritele, tema on see, kellelt üleujutustes või tormituultes vara kaotanud lohutust ja julgustavaid sõnu ootavad.

Seda händikäppi nautis ka Obama, kes on «kriisipresidendina» käitunud veatult. Esmaspäeval manitses ta kirdeosariikide elanikke ametnike hoiatusi tõsiselt võtma, hiljem avaldas kurbust juhtu pärast, jagas föderaalametitele juhtnööre ja käis isiklikult New Jerseys hävitustööga tutvumas. Ja pälvis oma tegutsemise eest kiidusõnu sealselt kubernerilt, ühelt Mitt Romney suurimalt toetajalt (nii mitmeski mõttes) Chris Christielt.

Meedia tähelepanu koondus arusaadavatel põhjustel Obamale, kes sai allkirjastada määrusi, mis leevendavad otseselt tuhandete tormiohvrite probleeme. Romney jäi tagaplaanile, sest maksimaalne, mida tema teha sai, oli palvetada ohvrite eest ja koguda kokku oma toetajate toodud toidukonservid, et neid abivajajatele edasi viia, nagu ta tegi Ohio osariigis. Olukorra võttis ilmekalt kokku Christie, kui talt küsiti, kas Romney ka talle appi tuleb: «Mul pole ­aimugi ja mind ei huvita see absoluutselt.»

Analüütikud juurdlevad, mis mõju on sellel kõigel valimistulemustele. Kuna suurimateks katastroofipiirkondadeks kuulutatud New York ja New Jersey on demokraatide kantsid, siis Sandy seal ilmselt suurt rolli ei mängi. Huvitavam on vaadata, kui kiiresti normaliseerub elektrivarustus ja liiklus tasavägistes Pennsylvanias, Virginias ja Ohios, kus paljudel võib valima minek füüsiliselt võimatuks või liiga keeruliseks osutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles