Heido Vitsur: oli üks mees, kes lubas võimatut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Airi lennuk
Estonian Airi lennuk Foto: Mihkel Maripuu

Inimest, kes lubab teha võimatut, ei oleks üldse tohtinud tööle võtta, kommenteerib LHV panga makroanalüütik Heido Vitsur Postimehe arvamusportaalis kunagist otsust palgata Estonian Airi juhtima Tero Taskila.

Toimunule hinnangut andes tuleb lähtuda sellest, et seda äriplaani, mille koostajaks Taskila oli (on täiesti ükskõik, kui palju nõukogu või üldkoosolek talle ette kirjutasid, tegevjuhina oli see ikkagi tema vastutav ), ei olnud mitte raske täita, vaid see oli sellise aja ja ressursi juures täiesti ebarealistlik.

Seejuures kahtlen ma väga, kas ka paar korda suurema ressursi ja ajaga Tallinnast sellist hubi teha oleks võimalik olnud.

Minu seisukoht on, et inimest, kes lubab teha võimatut, ei oleks üldse tohtinud tööle võtta. Seepärast arvan ka, et tema ametist vabastamine oli õige samm.

Arvan, et Estonian Airi hädades on süüdi peaasjalikult olukorra ja meie võimaluste ebaõige hindamine, ületamatu vastuolu unelmate ja tegelikkuse vahel. See on muuseas väikeriikide lennufirmade jaoks üldlevinud ja väga vaevarikkalt kõrvaldatav raskus.

Lisaks sellele on Estonian Airit hetke raskusi suurendanud arusaamatud muutused ja suunad lennukipargi arendamisel.

Estonian Airi tulevik sõltub eelkõige sellest, mida temalt oodatakse ja kui realistlik see ootus on. Kui ootused on ebarealistlikud, ei aita, nagu meiegi kogemus on näidanud, ka erastamine.

Tallinnast regulaarsete otselendude korraldamine suhteliselt paljudesse sihtkohtadesse ei muutu tõenäoliselt veel niipea kasumlikuks äriks, nii et meie valik on siin selles, kas katta rahvusliku kompanii kahjumit või maksta mingil legaalsel viisil teistele vedajatele lendude korraldamise eest peale.

Kolmas valik on jääda lendama üksnes end ära tasuvatel liinidel, aga sellega pole me ise rahul ja ega ka teised taha lennata liinidel, mis ära ei tasu. Aga pankrotist pole kasu, sest tänases maailmas me lendamata hakkama ei saa.

Postimehe arvamusportaal küsib majandusmõtlejatelt, kas nad kiidavad Estonian Airi suunamuutuse heaks ning millist tulevikku nad firmale ennustavad ja soovitavad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles